Остају при своме: Турска одбија да подржи план НАТО-а о „обуздавању“ Русије

0

(Фото: Depositphotos/ruskpp/Ilustracija)

Турска и даље одбија да подржи усвајање новог плана НАТО-а о „обуздавању“ Русије у балтичком региону, уочи консултација министара одбране чланица НАТО-а, преноси агенције Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе Алијансе.

„Турска је одбила да подржи тај план, јер ми (НАТО) не признајемо курдску странку ‘Демократски савез’ и курдске ‘Одреде народне самооодбране’ терористичким организацијама“, рекао је извор агенције Ројтерс.
Он је додао да је такав став неприхватљив, с обзиром на то да Алијанса треба да покаже солидарност са источноевропским земљама.

Дводневна седница Северноатлантске алијансе на нивоу министара одбране чланица НАТО-а почиње данас, и одржаће се у формату онлајн-конференције.




Курдске снаге су пет година биле главни савезници САД током америчке кампање у Сирији, али је Вашингтон прошле године одбио да им пружи подршку, те је оставио Курде један на један са турском војском.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Крајем 2019. године на самиту НАТО-а у Лондону лидери земаља-чланица Алијансе донели су одлуку да припреме детаљне планове реаговања на могућу агресију против балтичких земаља и Пољске. У коначном саопштењу Алијансе утврђено је да су претње представљају „агресивна дејства“ Русије и међународни тероризам.

Анкара је одбила да подржи план НАТО-а о заштити балтичких земаља и Пољске, уколико савезници у Алијанси не признају терористичким организације које представљају претњу за националну безбедност Турске.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *