Посла ће бити само за половину домаћих хотела

(Фото Пиксабеј)

Хотели у Србији су, према последњем истраживању, попуњени само десет одсто и, од укупно 380, до сада је у нашој земљи отворено 112 хотела. Према подацима Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС, попуњеност хотела је прошлог викенда износила 10,79 одсто, а у Београду 9,54 процента.

У главном граду у овом тренутку раде 42 хотела, што је мање од половине у односу на период пре ове здравствене кризе. Оно што хотелијере највише брине и не даје много наде за ову сезону јесте број резервација до краја лета. Тако је према овом истраживању, од јуна до септембра за сада резервисано само осам одсто смештаја у хотелима. Хотелијери због тога, наводе у ХОРЕС-у, брину за своје пословање и додају да с оваквом попуњеношћу не могу издржати.

Георги Генов, директор овог удружења, каже за наш лист да је перспектива хотелијера у Србији у овом тренутку очајна и да ће до скупштине која је заказана 24. јуна имати још једно истраживање о попуњености, после чега ће разматрати како даље пословати.
– За половину хотела већ сада је јасно да неће бити посла. Светски савет за путовања и туризам саопштио је јуче да ће у сектору туризма у најгорем случају без посла до краја године остати 194 милиона радника. Уколико опоравак крене одмах, тај број би износио 97 милиона радних места мање, а уколико опоравак крене у септембру, очекује се пад од 125 милиона радних места – каже Генов.

Процене, додаје, ни код нас нису ништа боље. И половина запослених да остане, бориће се само за покривање трошкова, о профиту нема ни говора. На питање да ли би хотели требало да размишљају о снижавању цена како би на тај начин покушали да привуку госте, Генов каже да сигурно и о томе размишљају.
– Ово дугорочно урушава потенцијал нашег хотелијерства. Да се подсетимо да смо готово сваког дана отварали хотеле и слали одличну поруку страним инвеститорима, који су и те како имали интерес да улажу у туризам Србије. Само од јануара смо категорисали пет хотела, четири у Београду и један ван главног града – објашњава наш саговорник и додаје да су наши хотели грађени за европске госте, а њих нема.

Ово удружење је прошле недеље позвало грађане да искористе туристичке ваучере које је обезбедила држава и да на тај начин допринесу бржем опоравку хотелско-угоститељске привреде наше земље. Због последица ковида 19, проглашеног ванредног стања, и ограничења нормалног рада, многобројни хотели и ресторани скоро три месеца нису радили. Мањи број оних који је радио готово није ни имао промета. Зато ХОРЕС апелује на грађане да користе садржаје и услуге хотела и ресторана у Србији, наводе у овом удружењу.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.