За пољубац или загрљај у Италији казна 400 евра

(Фото: ЕПА)

Да ли у Италији можете бити кажњени зато што сте се на јавном месту пољубили са партнером или зато што је мајка загрлила своје дете које дуго није видела? Или пак зато што вам се покидао ластиш на маски па вам је спала баш тог момента када су се ту нашла полиција? Одговор је да. И то је последица апсурдних норми социјалне дистанце која је и даље у току у фази 3.

Маске су у региону Ломбардија обавезне, најмање до 30. јуна. У колима се можете возити само са особом са којој и живите, а уколико није тако та особа мора да седи на задњем седишту са маском на лицу.

Нису дозвољени загрљаји и пољупци на јавном месту са особама који нису чланови ваше породице, а дистанца од једног метра је обавезна, као и маска.

Брдо правила која уносе забуне, јер Италију чини 21 регион и сваки од њих у одређеном моменту доноси самосталне одлуке које су везане за њихове територије, чињеница која је довела до поделе Италије што се борбе са коронавирусом тиче.

Свакако није било једноставно усагласити се око одлука и забрана када су постојали региони који нису били чак ни минимално заражени, а са друге стране једно од највећих светских жаришта је била Ломбардија, северни, најразвијенији и најбогатији регион Италије.
Често су се, из тих разлога, доносиле и мере које су важиле од региона до региона, па чак и од општине до општине – у вези са маскама, рукавицама, сунчањем на потпуно празној плажи, ко са ким сме да се виђа, ко где сме да стоји, те социјалне дистанце.

Ако спадне маска
Тако се догодило да је велики број људи кажњен јер им у том моменту маска није покривала нос или је пукао ластиш на истој као што се догодило познатој телевизијској водитељки Алди Д’еусанио која је на свом Инстаграм профилу испричала следеће: „Ми грађани нисмо слободни ни да изађемо из куће не би ли попили кафу у кафићу кад ето финансијске полиције која вам да казну само зато што нисте са собом понели резервне маске. Они нас прате до те мере да нисмо слободни да уђемо у кафић“, може се прочитати на њеном посту.

„Било их је троје, не један него троје, а ми све то плаћамо. Никоме није стигла помоћ од државе, људи нису видели 600 евра које им је обећала Влада, али зато долазе три агента финансијске полиције да ми дају казну, јер ми се покидао ластиш са маске“, навела је водитељка.

„Сат и по времена чекам да ми напишу казну као да сам криминалац, док су мафијаши пуштени на слободу са изговором коронавируса, а поштени грађани овако пролазе“, написала је љутита водитељка.

Финансијска полиција јој је одговорила да покуша да се стави у њихову кожу, јер они морају да извршавају наредбе и контроле док им је она на то одговорила да је њихов задатак да штите грађане, а не да их застрашују. Ипак, платила је 400 евра казне.
Мајка не сме да загрли дете
Оно што су грађани прокоментарисали као апсурдно јесте прича једне маме којој је било одузето дете пошто је оцењено да није адекватна да брине о властитом детету. Наиме, жена се обратила одговарајућим организацијама јер није била у стању као самохрана мајка да се усклади бригу о деветогодишњем детету са сменама на послу и дете јој је из тог разлога одузето од стране центра за социјални рад.

Елиза Фангаређи, која је председник Time4life фондације која се брине о деци која се налазе у условима економског и друштвеног сиромаштва и која заступа ту мајку, каже да је пре епидемије мајка могла да види своје дете сат времена недељно, али током карантина јој то није било дозвољено осим преко видео-позива до 9. јуна када је напокон могла да га сретне.

Када је угледала своје дете након неколико месеци мајка га је спонтано загрлила и изљубила као што је то урадио и дечак, међутим особа задужена да прати њихове сусрете је одмах звала карабинијере који су мајци, у већ тешкој економској ситуацији, уручили казну од 400 евра која ће бити „само 280 евра“ уколико је плати у року од месец дана.

То се све дешава у Ређо Емилија, мајци која нити је вршила било какво малтретирање над дететом, нити било шта слично, само је затражила помоћ као самохрана мајка и дошло је до тога да јој се дете одузме.
Како пише Ил Гиорнале, ризик коме је сада изложена мајка јесте да неће моћи више да виђа дете ни једном недељно. Разлог – изјава љубави путем загрљаја који свакако није могао да буде на дистанци.

А како мајка детета, не живи са њим по тренутним нормама не може да га додирује. Можда јесте легитимно, наставља дневни лист Ил Гиорнале, али свакако није етички прихватљиво. Елиза Фангаређи наставља: „Шта је овде битније? Да се заштити дете од ковида, а зна се да су деца та која скоро уопште не подлежу зарази онемогућавајући да се мајка и син који су ионако безразложно раздвојени виде или добробит детета?“

Са друге стране, Доменико Пјанезе, генерални секретар синдиката Полиције Цоисп каже да ће они платити казну и додаје: „Овај догађај нам показује неадекватност одређених норми које су уведене због ковида и део су дискриминација које нису предвиђене законом“.

У многим градовима, најчешће у региону Ломбардија, полиција може да вас заустави питањем: „Да ли сте у браку или живите заједно? У противном не смете да се грлите и морамо вам написати казну“.

Само за једно вече, крајем маја, у граду Павији се поделило десетине казни од 400 евра јер су се грлили пријатељи који се нису видели због карантина, момак и девојка који су у вези, али не живе заједно и сл.
Локална полиција која заједно са полицијом, карабинијерима и финансијском полицијом има право да врши контроле и пише казне је изјавила да су морали да интервенишу, јер је било превише људи који нису поштовали дистанцу. „Било је момака и девојака који су се држали за руку, превише близу, са маскама које би спуштали на браду“, изјавио је Пјетро Триви, комесар локалне полиције.

„Нисмо у Техерану. Кажњавати младе зато што се грле и замислити волонтере који посматрају становништво не би ли звали полицију чим виде да постоји неко и најмање ‘окупљање људи’ је политика која меша науку са фанатизмом“, написао је на својој Фејсбук страници Давиде Парагоне, сенатор из Италиа Вива.

Оно што тренутне норме у Италији одређују јесте да се мора поштовати сигурносна дистанца од једног метра, а када то није могуће мора да се носи маска. Било каква врста окупљања је апсолутно забрањена. Казне се крећу од 400 до 3.000 евра, јер недостатак дистанце може да се поклопи са непоштовањем мера везаним за избегавање заразе.

Али исто тако је битно прецизирати да је Министарство унутрашњих послова назначило да органи реда треба да позову грађане да поштују правила и само у случају да се грађани томе противе на било који начин могу да их казне.САЊА ЛУЧИЋ, ДОПИСНИЦА РТС-А ИЗ МИЛАНА

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.