Злоупотребе у полицији: Потрошио 80.000 евра из државне касе

0
МУП (фото: Фејсбук)

Иако се очекује да у редовима МУП Србије има најмање случајева мита и корупције, досадашња статистика у Србији показује другачије. Најчешћи разлог због кога „падају“ полицијаци јесте управо примање мита, а о чему сведоче бројна хапшења у претходном периоду. Последњи случај у низу догодио се пре само неколико дана, када је новосадски полицајац осуђен на три године затвора због примања мита од 3.000 евра од П.М., како не би против његове невенчане супруге, писао кривичну пријаву за превару за наводно „лечење љубавних проблема астролошким методама“.

Протеклих година бележи се пораст броја хапшења полицијских службеника због мита и корупуције, а само током ове године имали смо неколико случајева. Тако је марта ове године српску јавности изненадио мистериозни нестанак више од 80.000 евра из сефа београдске полиције.
Сектор унутрашње контроле МУП поднео је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду против инспектора Вање М., који се сумњичи да је из ПС Палилула узимао новац одузет из кривичних дела и трошио га на сопствене потребе. Овај полицајац је новац вратио, када је увидео да је откривен.

Истог месеца ове године ухапшен је криминалистички техничар из Неготина М. Њ. (43) због сумње да је из сефа полицијске станице у том граду узео око 8.000 евра. Овај техничар терети се да је присвојио новац који је у сефу био као доказ са места четвороструког злочина у засеоку Веља Вратна код Јабуковца, када су убијени Раја Kазимировић (72), његова мајка Драгица (93), сестра Љубинка Опркић (76) и сестричина Драгана Јозељић (53).

Средином априла ове године ухапшен је и полицијски службеник М. Б. (35) из Бачке Паланке због сумнње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја. М. Б. се сумњичи да је у замену за новац продавао фалсификоване службене значке Министарства унутрашњих послова. Само месец дана раније, у Јагодини је приведен полицијски службеник Б. Љ. (49) због сумње да је, као руководећи у Одељењу криминалистичке полиције ПУ у Јагодини, током септембра прошле године неовлашћеној особи давао податке о особама које је проверавао у кривичним евиденцијама и заузврат захтевао и примио око 1.000 евра.
Ово су само неки од случајева хапшења полицајаца због мита и корупције, а ништа боља ситуација није била ни протеклих година што се тиче хапшења због ових кривичних дела у редовима полиције, а поготово када је реч о саобраћајној.

Грађани приликом заустављања од стране патроле саобраћајне полиције неретко посежу за “блажим начином кажњавања”. Па тако, уместо писања казне, неретко нуде новац. Ова пракса се толико усталила међу возачима на српски путевима, да је готово постало нормално да новац нудите чим вас зауставе момци у плавом.

У великој акцији полиције, Унутрашња контрола МУП-а ухапсила је крајем прошле године шест полицајаца из Бачке Паланке због сумње да су од више учесника у саобраћају, које су затицали у извршењу прекршаја, захтевали и примали новац, како не би евидентирали прекршај и спровели прекршајни поступак.

Само месец дана раније, припадник саобраћајне полиције Дејан Л. (38) ухапшен је због сумње да се бавио препродајом кокаина, али и да је више пута злоупотребио службени положај, тако што је од возача које је “хватао” у прекршајима узимао новац, како им не би писао казне.

Kриминолог Душан Давидовић у разговору за портал Нова.рс истиче да су мито и корупција постали присутни готово у свакој делатности у Србији, само што је у полицији, поготово саобраћајној, она постала поприлично транспарентна.
“Тако имате ситуацију, а о чему многи грађани причају, да за 20 евра можете да прођете без казне за прекршаје, попут невезивања појаса, неупаљеног светла и слично. Сећам се да, пре десетак година, када је било неких претумбација у полицији и када је саобраћајна полиција примала нове припаднике, имали смо једну занимљиву ситуацију. Интересантно је да је једно од питања на курсу за саобраћајце било зашто желе да пређе у саобраћајну полицију, те је један припадник на то одговорио: “Због бољег економског положаја”, што довољно говори о томе како функционишу ствари. Значи, унапред је знао да може да извуче неки новац на тим казнама”, истиче криминолог.

Давидовић додаје да је највећи проблем што случајева узимања мита имамо доста у протеклом периоду низак ниво морала међу појединим припадницима саобраћајне полиције.

“Сем тога, мислим да је велики проблем у Србији и сам имиџ полицајца. Мислим да код нас позив полицајца није довољно заштићен и развијен, како у свести самих припадника полиције, тако и грађана”, додаје криминолог.

Подсетимо, једна од већих акција унутар редова саобраћајне полиције догодила се 2016. године када су ухапшена 33 припадника саобраћајне полиције због примања мита. Осумњичени су се теретили да су на Ибарској магистрали узимали новац од возача, како им не би писали прекршајне пријаве.

На овај начин осумњичени саобраћајци су оштетили буџет Србије за више од милион и по динара.

Годину дана касније догодила се још једна велика акција, када је приведено седморо полицијских службеника у две одвојене акције у Лазаревцу и Београду. Осумњичени су се теретили да су од возача, који су направили прекршаје, узели различите износе новца како их не би казнили. Прекршаје нису евидентирали, чиме су себи прибавили противправну имовинску корист.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.