Овај занат може ДОНЕТИ и до 1000 ЕВРА месечно: У СРБИЈИ се нико већ 20 ГОДИНА НИЈЕ ШКОЛОВАО за то

0
(Фото: Депозит)

И наредна школска година ће почети без могућности за школовање мајстора за лифтове. Нови мајстори и даље ће занат учити од старих, оних који су из школских клупа изашли пре више од две деценије. Надлежни кажу да у граду има више од хиљаду лифтова за које се не зна ко их одржава.

Пре више од двадесет година из школских клупа изашла је последња генерација монтера лифтова и сервисера. Тако је Дарко, као и многи други који се овим послом баве, занат учио од старијих мајстора. А посао није лак.

– Мора човек да буде способан да ради, да се не плаши висине, ту постоје разни покретни делови којих се треба чувати, али кад стекне неко искуство, зна како да се понаша, како да приђе, како да уђе. Лифт је једна направа безбедна за кориснике а за сервисере може да буде опасна, али ако су довољно пажљиви могу да сачувају себе, стално морају да су на опрезу – наводи Дарко Денчић, власник и сервисер у фирми за поправку лифтова.Често се остаје после радног времена, ради се викендом, лифт не бира када ће стати.

– Кад помогне тим људима који остану заглављени у лифту, човек практично добије неку моралну надокнаду кад помогне свим тим људима. С обзиром да је велика несташица радне снаге ту има простора да се заради, мора човек да ради напорно, али може и да заради добро од тог посла – додаје Денчић.

Ако је мајстор добар, и више од 100.000 Али како доћи до квалитетних сервисера и монтера? Не представљају проблем само стари лифтови, којих је у Београду око 7.000 хиљада.

Предлог – дуално образовање

У Привредној комори Србије основан је Савет за лифтове. Због опасности које овај посао носи, није дозвољено да се школују млађи од 18 година. Идеја је да се омогући дошколовање. Неформално дуално образовање трајало би годину дана, а они који заврше обуку, добијали би пети степен стручне спреме.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.