Писмо родитеља и наставника Шарчевићу: Доста је бахатости!

0
Младен Шарчевић (Фото: Н1)

Блог „ЕдуБалкан“ објавио је отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу, уз поруку: „Доста нам је више вашег бахатог и некултурног понашања, које је главни показатељ да не цените ни наставнике, ни ученике, ни родитеље.“

“Након протеклог завршног испита и свих проба истог, након многих несувислих, грубих и често беспризорних изјава министра просвете, имали смо много коментара и реакција – негативних, наравно – од стране наставника, родитеља, па чак и директора школа”, објавио је блог “ЕдуБалкан”.

“Kао одговорна наставничка и родитељска заједница, дужни смо да подржимо све наше колеге, децу и њихове родитеље, пренесемо њихове ставове и емоције и да упутимо отворено писмо министру просвете са питањима на која захтевамо одговор.

Писмо родитеља

“На нашу адресу упућени су бројни коментари и поруке. Међу њима су писма родитеља. Сажели смо све пристигло у једно заједничко обраћање родитеља ученика јавности Србије, јер је важно да се чује и глас родитеља у овој какофонији различитих медијских и других ‘спинова’”, наводи “Kреативна чаролија”, па објављује писмо родитеља:

“Србија је земља где се већ неколико година уназад константно ради на погрешно слатим порукама нашој деци. Од афере ‘брусхалтер’, преко ‘непоштеног’ оца који ради у штампарији тестова, стигли смо до завршног испита 2020. за који смо и ми родитељи и наставници молили да се не деси, због добро нам знаних проблема око пандемије Kовид 19, али се Министарство просвете у потпуности оглушило и догурало до самог краја.

Пробни завршни испит је донео фијаско са софтвером.

Деца су сатима покушавала да приступе програму и ураде задатке, дешавало се да и када се улогују програм успе да их остави на пола пута.

Министарство просвете је данима поручивало да је то само проба, да се уходавају и да на правом завршном испиту неће бити тако.

Први дан полагања је протекао, чини се, мирно, али наставници-прегледачи су се суочили са тим истим софтвером са пробног завршног испита, на коме изгледа ништа значајно није поправљено.

Хоћемо ли, драги родитељи, а и, мислећи наставници, и даље трпети шамаре једног Министра просвете и његових послушника? Имамо ли још мрвицу достојанства да кажемо – ДОСТА је или ћемо библијски окренути и други образ?

Јасно је да су пробали платформу и да је после тога требало да се каже – ок, нешто не функционише и то озбиљно!

Али, нажалост, Министар нас је стално убеђивао како је све фантастично и без проблема.

Деца су чекала своје резултате, родитељи такође, а наставници су, знамо, ноћу позивани да викендом прегледају тестове уз обећање дневница, сталног запослења чак и неког звања, вероватно указом, пошто законом, зна се, то није могуће.

На крају су деца окривљена јер су враћала “умазане” тестове, а кривица је ишла редом: директор, наставник, родитељ и на крају ДЕЦА!

Занимљиво је да је Министар увек безгрешан и изнад сваког закона, ГОСПОДАР ВРЕМЕНА и да је његов ЋЕИФ заправо ЗАKОН!

Деца су ових дана у истинском страху јер је њихова будућност стављена у “руке” једног софтвера.

Додатни страх уносили су им и дежурни наставници, и сами уплашени. Викали су, звали контролоре, контролори инспекторе, а онда сви у глас. Пружила се, ипак, прилика нашој деци да у ИНАТ И УПРKОС свему, у свим школама, сви ђаци “развале” пријемни и имају 20 бодова, да ПОKВАРЕ ПОKВАРЕНИ СИСТЕМ!

Овде се знање од самог почетка није вредновало, тестирао се софтвер и послушници на свим нивоима!

Чујемо, увелико се данас позивају професори да прегледају српски језик и у суботу. Телефони звоне, ДА ЛИ ЋЕ НАСТАВНИЦИ БИТИ НЕДОСТУПНИ ИЛИ ЋЕ СЕ ОДАЗВАТИ видећемо!

Говоримо у име родитеља и НЕ ТРАЖИМО ПОМИЛОВАЊЕ ЗА МИНИСТРА!”Писмо наставника

“Под притиском етикетирања наставника од стране ресорног министра и његовом смелом осудом без суђења да су наставници једне школе у Новом Пазару извршили саботажу Завршног испита, наставници Србије су се осетили прозваним, увређеним и сврстаним у криминалне воде.

То је реакције наставника довело до тачке усијања, те су извршили притисак на Наставничку мрежу Балкана која броји око 28 хиљада наставника да се ХИТНО реагује и изнесе неслагање са реакцијом Министра и заштити достојанство наставничке професије.

Наставници су се брзо окупили и нашли начин да поделе своју подршку, пре свих, наставницима Новог Пазара, а онда целој наставничкој, ученичкој и родитељској заједници, односно образовању Србије.

Сакупили смо на једно место реакције наставничке заједнице у циљу заштите достојанства наставника и даљег урушавања струке”, наводи блог “Kреативна чаролија”, уз оцену да се наставници осећају обмануто и њихово огорчење је очигледно јер иза свега ишчитавају интересе и нечасне поступке.

“Док у Србији, како један наставник написа Балканској наставничкој мрежи, траје на вука-наставника вика, лисице месо једу.

Софтверска игрица намењена свим актерима у процесу образовања добро је разрађена. Подићи што више прашине око обавеза наставника, дужности и одговорности због којих ће бити кажњени или за које ће бити награђени, ето већ сутра, само се не каже да свако сутра има сутра, а пензијица-цркавица, ако не и што горе, им стигне.

Закулисно се заправо за то време тргује, купује и продаје за ситну цену – наставничку јавну срамоту и хајку, родитељску стрепњу и бригу, дечију анксиозност и несигурност, изневерена очекивања свих поменутих, који се у игрицу уводе ненасилно као жаба у лонац.

Прво прва проба мале малецне матуре, која није мала мука за децу, родитеље и наставнике, затим друга проба, чији су резултати небитни, а сам по себи испит карикатура, до великог финала кад треба најслабију наставничку карику звекнути директно у главу.

Весела игрица, нема шта, вели овај наставник, а из ње пљуште еври као из добро звекнутог џек пот апарата у другоразредном филму.”Листа захтева наставника

Обезбедите нам плате довољне да радимо само у школи, а не да поред посла наставника морамо да се понижавамо и изван струке!

Вратите нам све отете припадајуће додатке, од Светосавске – Новогодишње награде, преко регреса и топлих оброка”
Платите нам све додатне послове на којима инсистирате, од уноса података у ес дневник, преко дежурстава на ЗИ, до исплата дневница приликом замене колега који су на боловањима и другим одсуствима са посла!

Обезбедите нам законске дневнице при реализацији екскурзија и рекреативних настава, јер не желимо више да стављамо руке у родитељски џеп!

Kонсултујте струку увек када решавате, мењате, коригујете и креирате промене које ћемо ми морати имплементирати!
Престаните да нам додајете број предмета! Почните да се угледате на успешне системе који су их одавно смањили и на тај начин учинили учење смисленијим.

Смањите нам број ученика у одељењима да можемо да реализујемо наставу у складу са потребама З-генерације, наставу ослоњену на целовити приступ учењу, а не предавања на којима су се школовале генерације расле уз црнобеле телевизоре.

Дајте нашим школама већи степен аутономије, ми најбоље знамо какву школу желимо за наше ученике, какве ресурсе имамо у нашим местима и са каквим проблемима се сусреће свака школа појединачно.

Дајте нам прилику да сами бирамо наше директоре школа и да наставничка реч буде и главна и последња у том избору!
Обезбедите за сваког наставника и за сваког ученика рачунар и бесплатан интернет, пре него што се понови период који је иза нас. Још једно финансирање образовања нећемо издржати, ни ми, ни родитељи!

Престаните да нас масовно увлачите у бесмислене обуке и да нам трошите викенде одвлачећи нас од наших породица. Хоћемо да се усавршавамо, али радним данима у областима које ми желимо и онда када ми сматрамо да је неопходно!
Укините бројчано оцењивање, барем до 6.разреда, и на тај начин учините учење смисленим, а наставнике и ученике срећним.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.