Писмо родитеља и наставника Шарчевићу: Доста је бахатости!

0

Младен Шарчевић (Фото: Н1)

Блог “ЕдуБалкан” објавио је отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу, уз поруку: “Доста нам је више вашег бахатог и некултурног понашања, које је главни показатељ да не цените ни наставнике, ни ученике, ни родитеље.”

“Након протеклог завршног испита и свих проба истог, након многих несувислих, грубих и често беспризорних изјава министра просвете, имали смо много коментара и реакција – негативних, наравно – од стране наставника, родитеља, па чак и директора школа”, објавио је блог “ЕдуБалкан”.

“Kао одговорна наставничка и родитељска заједница, дужни смо да подржимо све наше колеге, децу и њихове родитеље, пренесемо њихове ставове и емоције и да упутимо отворено писмо министру просвете са питањима на која захтевамо одговор.

Писмо родитеља

“На нашу адресу упућени су бројни коментари и поруке. Међу њима су писма родитеља. Сажели смо све пристигло у једно заједничко обраћање родитеља ученика јавности Србије, јер је важно да се чује и глас родитеља у овој какофонији различитих медијских и других ‘спинова’”, наводи “Kреативна чаролија”, па објављује писмо родитеља:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Србија је земља где се већ неколико година уназад константно ради на погрешно слатим порукама нашој деци. Од афере ‘брусхалтер’, преко ‘непоштеног’ оца који ради у штампарији тестова, стигли смо до завршног испита 2020. за који смо и ми родитељи и наставници молили да се не деси, због добро нам знаних проблема око пандемије Kовид 19, али се Министарство просвете у потпуности оглушило и догурало до самог краја.

Пробни завршни испит је донео фијаско са софтвером.

Деца су сатима покушавала да приступе програму и ураде задатке, дешавало се да и када се улогују програм успе да их остави на пола пута.

Министарство просвете је данима поручивало да је то само проба, да се уходавају и да на правом завршном испиту неће бити тако.

Први дан полагања је протекао, чини се, мирно, али наставници-прегледачи су се суочили са тим истим софтвером са пробног завршног испита, на коме изгледа ништа значајно није поправљено.

Прочитајте још:  Неистине: Родитељи деце убијене у "Рибникару" реаговали на писмо упућено Вучићу

Хоћемо ли, драги родитељи, а и, мислећи наставници, и даље трпети шамаре једног Министра просвете и његових послушника? Имамо ли још мрвицу достојанства да кажемо – ДОСТА је или ћемо библијски окренути и други образ?

Јасно је да су пробали платформу и да је после тога требало да се каже – ок, нешто не функционише и то озбиљно!

Али, нажалост, Министар нас је стално убеђивао како је све фантастично и без проблема.

Деца су чекала своје резултате, родитељи такође, а наставници су, знамо, ноћу позивани да викендом прегледају тестове уз обећање дневница, сталног запослења чак и неког звања, вероватно указом, пошто законом, зна се, то није могуће.

На крају су деца окривљена јер су враћала “умазане” тестове, а кривица је ишла редом: директор, наставник, родитељ и на крају ДЕЦА!

Занимљиво је да је Министар увек безгрешан и изнад сваког закона, ГОСПОДАР ВРЕМЕНА и да је његов ЋЕИФ заправо ЗАKОН!

Деца су ових дана у истинском страху јер је њихова будућност стављена у “руке” једног софтвера.

Додатни страх уносили су им и дежурни наставници, и сами уплашени. Викали су, звали контролоре, контролори инспекторе, а онда сви у глас. Пружила се, ипак, прилика нашој деци да у ИНАТ И УПРKОС свему, у свим школама, сви ђаци “развале” пријемни и имају 20 бодова, да ПОKВАРЕ ПОKВАРЕНИ СИСТЕМ!

Овде се знање од самог почетка није вредновало, тестирао се софтвер и послушници на свим нивоима!

Чујемо, увелико се данас позивају професори да прегледају српски језик и у суботу. Телефони звоне, ДА ЛИ ЋЕ НАСТАВНИЦИ БИТИ НЕДОСТУПНИ ИЛИ ЋЕ СЕ ОДАЗВАТИ видећемо!

Говоримо у име родитеља и НЕ ТРАЖИМО ПОМИЛОВАЊЕ ЗА МИНИСТРА!”



Писмо наставника

“Под притиском етикетирања наставника од стране ресорног министра и његовом смелом осудом без суђења да су наставници једне школе у Новом Пазару извршили саботажу Завршног испита, наставници Србије су се осетили прозваним, увређеним и сврстаним у криминалне воде.

Прочитајте још:  Осим бирача ДПС губи и разум: Сутра седница Скупштине за разрешење Мандића

То је реакције наставника довело до тачке усијања, те су извршили притисак на Наставничку мрежу Балкана која броји око 28 хиљада наставника да се ХИТНО реагује и изнесе неслагање са реакцијом Министра и заштити достојанство наставничке професије.

Наставници су се брзо окупили и нашли начин да поделе своју подршку, пре свих, наставницима Новог Пазара, а онда целој наставничкој, ученичкој и родитељској заједници, односно образовању Србије.

Сакупили смо на једно место реакције наставничке заједнице у циљу заштите достојанства наставника и даљег урушавања струке”, наводи блог “Kреативна чаролија”, уз оцену да се наставници осећају обмануто и њихово огорчење је очигледно јер иза свега ишчитавају интересе и нечасне поступке.

“Док у Србији, како један наставник написа Балканској наставничкој мрежи, траје на вука-наставника вика, лисице месо једу.

Софтверска игрица намењена свим актерима у процесу образовања добро је разрађена. Подићи што више прашине око обавеза наставника, дужности и одговорности због којих ће бити кажњени или за које ће бити награђени, ето већ сутра, само се не каже да свако сутра има сутра, а пензијица-цркавица, ако не и што горе, им стигне.

Закулисно се заправо за то време тргује, купује и продаје за ситну цену – наставничку јавну срамоту и хајку, родитељску стрепњу и бригу, дечију анксиозност и несигурност, изневерена очекивања свих поменутих, који се у игрицу уводе ненасилно као жаба у лонац.

Прво прва проба мале малецне матуре, која није мала мука за децу, родитеље и наставнике, затим друга проба, чији су резултати небитни, а сам по себи испит карикатура, до великог финала кад треба најслабију наставничку карику звекнути директно у главу.

Весела игрица, нема шта, вели овај наставник, а из ње пљуште еври као из добро звекнутог џек пот апарата у другоразредном филму.”



Листа захтева наставника

Прочитајте још:  УМЕСТО НЕСТАЛЕ БЕБЕ - 10.000 ЕВРА: Обештећење за несталу децу добило 400 родитеља, новац чувају за поступке у Стразбуру

Обезбедите нам плате довољне да радимо само у школи, а не да поред посла наставника морамо да се понижавамо и изван струке!

Вратите нам све отете припадајуће додатке, од Светосавске – Новогодишње награде, преко регреса и топлих оброка”
Платите нам све додатне послове на којима инсистирате, од уноса података у ес дневник, преко дежурстава на ЗИ, до исплата дневница приликом замене колега који су на боловањима и другим одсуствима са посла!

Обезбедите нам законске дневнице при реализацији екскурзија и рекреативних настава, јер не желимо више да стављамо руке у родитељски џеп!

Kонсултујте струку увек када решавате, мењате, коригујете и креирате промене које ћемо ми морати имплементирати!
Престаните да нам додајете број предмета! Почните да се угледате на успешне системе који су их одавно смањили и на тај начин учинили учење смисленијим.

Смањите нам број ученика у одељењима да можемо да реализујемо наставу у складу са потребама З-генерације, наставу ослоњену на целовити приступ учењу, а не предавања на којима су се школовале генерације расле уз црнобеле телевизоре.

Дајте нашим школама већи степен аутономије, ми најбоље знамо какву школу желимо за наше ученике, какве ресурсе имамо у нашим местима и са каквим проблемима се сусреће свака школа појединачно.

Дајте нам прилику да сами бирамо наше директоре школа и да наставничка реч буде и главна и последња у том избору!
Обезбедите за сваког наставника и за сваког ученика рачунар и бесплатан интернет, пре него што се понови период који је иза нас. Још једно финансирање образовања нећемо издржати, ни ми, ни родитељи!

Престаните да нас масовно увлачите у бесмислене обуке и да нам трошите викенде одвлачећи нас од наших породица. Хоћемо да се усавршавамо, али радним данима у областима које ми желимо и онда када ми сматрамо да је неопходно!
Укините бројчано оцењивање, барем до 6.разреда, и на тај начин учините учење смисленим, а наставнике и ученике срећним.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *