Које све измене је направио ПејПал према клијентима у Србији!

0

Пејпал, једна од најпопуларнијих светских компанија за електронски трансфер новца, однедавно је променио праксу и увео нова правила за кориснике у Србији.

Сви они који су до сада свој налог повезивали са девизним рачуном у некој од домаћих банака преко ове платформе су могли да пребацују и подижу новац у девизама уз плаћање фиксне провизије.

Сада све девизне износе Пејпал аутоматски конвертује у динаре, по врло неповољном курсу. Међутим, то није једина конверзија. Док не стигне на исплату, новац често прође још једну или чак две конверзије, при чему клијент може да изгуби и десет одсто новца који је пребацио са Пејпала, пише „Политика“.
У Народној банци Србије кажу да су упознати са новом праксом Пејпала, која подразумева обавезну конверзију износа страних валута у динаре приликом пребацивања новца на рачуне у Србији, али да ниједан овдашњи пропис није условио ову компанију да мења своју пословну политику у нашој земљи. Од 2015. године, кажу, када је Пејпал омогућио грађанима у нашој земљи услугу пријема новца, није се променио ниједан релевантан пропис због ког би они мењали досадашњу праксу.

„Нити Народна банка Србије има потписан било какав уговор који би утицао на ово или постоји било које друго питање које се тиче пружања услуга ове компаније нашим грађанима и привреди. Од почетка увођења опције пријема новчаних средстава, НБС никада није видела сметње у томе да се новац повлачи у девизама на рачун код домаће банке, без непотребних и неповољних трошкова конверзије у динаре“, кажу у НБС за „Политику“.

Они објашњавају да НБС нема никаква надзорна овлашћења над пословањем Пејпала, који представља страну институцију електронског новца чије је седиште у Сингапуру, нити законски основ да према према њима предузима мере прописане Законом о платним услугама.
„Према Закону о девизном пословању, грађанима и компанијама је омогућено да обављају трансакције преко страних институција електронског новца, али надлежни органи у Србији не могу контролисати пословање ове компаније јер се њено комерцијално присуство не налази у нашој земљи. Другим речима, НБС нема механизме којима може утицати на промену пословне политике

„Пејпала према српским резидентима, јер он ни нема лиценцу НБС као пружалац платних услуга“, кажу „Политику“.

У Народној банци објашњавају да су, без обзира на све наведено, већ контактирали с Пејпалом и затражили објашњење. Промена праксе у Србији, потврдили су им, изазвана је променама у Пејпалу и наводно нема никакве везе са прописима у Србији.

„Kорисницима ових услуга не остаје ништа друго него да буду упорни и да се обраћају овој институцији са захтевом да се у сваком појединачном случају унесу измене како не би долазило до непотребних и нежељених конверзија валута, односно додатних трошкова повезаних с тим конверзијама“. саветују из НБС.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.