Како су Београђани гласали на локалним изборима

1

Српска напредна странка освојила je највећи број гласова на општинским изборима на територији Београда, показују први прелиминарни резултати. Незванични подаци кажу да је излазност у главном граду била значајно нижа у односу на целокупну излазност у земљи – око 35 процената.

Од 17 локалних самоуправа, успешнија од конкурената била је у 16 општина, а неизвесно је једино у Новом Београду, где се за прво место бор СНС и Шапићев СПАС, објавиле су „Новости“.

За разлику од претходне године, када је СНС био на другом месту по освојеним гласовима на општинама Стари град, Врачар и Нови Београд, овога пута били су убедљиви са више од 45 одсто освојених гласова. Успешнији од конкурената били су и на Палилули, у Земуну, Чукарици, Раковици, Обреновцу, Младеновцу, Гроцкој и на Вождовцу. Исти резултат забележен је и у Сопоту, Барајеву, Лазаревцу, Звездари, на Савском венцу и у Сурчину.




Осим што ће ће у већини општина узети највећи број одборничких места, напредњаци су процентуално постигли и бољи успех у односу на претходне локалне изборе одржане 2016. године. У скоро свим локалним самоуправама СНС је освојио више од 50 одсто од укупног броја гласова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скоро 20 одсто више заокружених листића за напредњаке било је у Обреновцу, у односу на претходне изборе када је проценат био 48,4. Ова општина сада је имала чак 72 одсто бирачког тела на страни владајуће партије. Бољи су били и на Чукарици, где су освојили око 59,58 одсто гласова, што је такође за 20 одсто више него пре четири године.

Прочитајте још:  Мигрантима забрањен боравак ван кампа без дозволе




До јуче опозициони Стари град гласао је у већини за СНС, односно 44 одсто, док је коалиција око уједињене опозиције добила 16 одсто гласова. СПС је овде освојио 10 одсто.

У скупштинску клупу на Чукарици ће ући и одборници окупљени око Александра Шапића, са 10,44 одсто гласова, као и СПС, који је освојио око 10 одсто. Иако је у Земуну на листићу било 12 опција, а на Звездари 11, на обе општине СНС је однео убедљиву победу.

У већини општина СПС Ивице Дачића заузео је друго место, али ни у једној нису успели да узму више од 20 процената од укупног броја оних који су изашли на изборе. С друге стране, у скоро свим општинама на којима се кандидовао, Александар Шапић и његова странка СПАС освојили су 10 и више процената. Српска радикална странка ући ће углавном у приградске општинске одборничке клупе, као што су Барајево, Младеновац и Сопот.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како су Београђани гласали на локалним изборима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *