Електроника у Србији најскупља у Европи

2

Електронски уређаји у Србији су били у прошлој години за 13 одсто скупљи од просека ЕУ и изузимајући Исланд, најскупљи у Европи, показују подаци европске статистичке агенције Евростат, преноси Данас.

У Немачкој су ови уређаји 15 одсто јефтинији, Уједињено Kраљевство је јефтиније за чак 18 одсто, док је код нас електроника била скупља него у Норвешкој за један проценат.

Цене роба и услуга у Србији су 2019. години биле на нивоу од 57 одсто просека Европске уније, односно роба је била јефтинија за 43 одсто од европског просека.
Међутим, наш бруто домаћи производ по становнику је чак 59 одсто мањи од просечног у ЕУ.

У односу на 2012. годину ниво цена у односу на ЕУ је повећан за 4,5 процента, а БДП по становнику за свега један проценат.

Храна и безалкохолно пиће је у Србији било јефтиније за 22 одсто од просека Европске уније, док су алкохол и дуван јефтинији за 38 одсто, али ипак нисмо били најјефтинији зато што је храна у Пољској чак 30 одсто јефтинија од просека.
Kада се говори о ценама возила налазимо се међу јефтинијим земљама у Европи за куповину, са ценама 14 одсто испод просечних.

У поређењу са ЕУ, убедљиво смо најјефтинији када се ради о ценама у ресторанима и хотелима, које су упола ниже. Од земаља чланица само је Бугарска са 55 одсто јефтинијим угоститељским услугама, испод просека ЕУ.

Верољуб Дугалић, професор на Економском факултету у Kрагујевцу закључује да ако бисмо мерили потрошачку снагу и примања, живот у ЕУ је јефтинији.Данас

2 Коментара

  1. Па непо роминг једини може да увози и препродаје а то је вучићев штићеник ко и онај кум петровић. Ето како картел снс од грађана отима за личне интересе појединаца али и самог вођу који је то дозволио јер без те дозволе нема ни посла а ни мита и корупције.

  2. хеј бре, каква електроника, о чему ми причамо?

    Сапун, пелене, шампон, су скупљи у србији него у Немачкој!!!

    Не верујте ми, Проверите!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.