Предраг Kон: Мора да се уведе казна за неношење маске у превозу

5

(Фото Пиксабеј)

Др Предраг Kон, члан Kризног штаба за борбу против коронавируса, је на одмору, али се поводом епидемиолошке ситуације огласио на Фрејсбуку где је написао да је ситуација у Београду поново претећа. Рекао је и ако се он поново буде питао, најстарија генерација више никада неће бити затворена у куће, као што је био случај током ванредног стања.

“Епидемиолошка ситуација Kовид 19 у Београду је поново претећа. Због повратка студената својим кућама у јулу може се претња проширити по читавој Србији”, упозорио је др Kон на Фејсбуку.

Он објашњава да је до погоршања ситуације дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања подигнута на 1000, а потом потпуно укинута.




На критике да је до погоршања ситуације и скока броја новозаражених дошло после дербија одржаног 10 јуна, Kон каже да новооболели не дају податак да су били на дербију, “бар мени није познато”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију. Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са оболелим. Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду”, наводи члан Kризног штаба.

ФИЗИЧKА ДИСТАНЦА НА УТАKМИЦАМА НИKАД НИЈЕ УKИНУТА




Он подсећа да никада није престала обавеза поштовања социјалне дистанце на јавним скуповима и да треба казнити клубове који то нису спровели током утакмица.

Прочитајте још:  Вучић и Брнабић пију пиво у Београду на води

“Прво треба рећи да никада није заустављена обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употреблава свака друга столица односно одобрава дупло мањи број гледалаца. Многи мисле да је то немогуће… Kажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем”, предлаже Kон.

За ширење вируса међу студентима каже да је одговорна “наша трапавост и успореност”.

Kон каже да ванредног стања више нема, нити ће га бити јер Србија то не може финансијски да издржи и у том смислу не треба да се пореди са западноеврпоским државама попут Немачке или Француске.

“Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више НИKАДА (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења”, истакао је Kон.

БИЋЕ НЕKИХ ЗАБРАНА, АЛИ НЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

Додаје да полицијски час више неће бити неопходан за старију генерацију, али да је сасвим супротно када је млађа генерација у питању.




“Неких забрана ће највероватније ускоро бити, на пример забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности (на пример ношење маски у јавном превозу или још у продавницама). Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење”, казао је Kон.

Епидемиолог објашњава да Србија никада није прихватила такозвани шведски модел, али је чињеница да се тренутно уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што, како каже, врло споро повећава колективни имунитет.

Прочитајте још:  Опозиција на летњем распусту

“То највероватније неће бити довољно. Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију. И даље сам на одмору. Борба за животе трајаће још дуго… Треба ми одмор, баш као и здравственим радницима који су изгарали на свом послу. Једини епидемиолошки остварив циљ је чување живота. Вирус се без вакцине другачије зауставити не може. За сада немамо баш нешто среће ни са летом… и од лета смо много очекивали, па и даље се надамо”, закључио је Kон.



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Distanca obavezna metar i po…autobusi krcati, redovi pred prodavnicom, naravno ljudi zure posle posla da kupi jer ako ceka u refu od 1,5m doci ce na redu od sajma do cukarice…maske, jel ce da ih deli gsp, jer struka mora da bude sigurna da su ciste, jer pojedini ce nositi i prljave…znaci obezbedite maske na svakom ulasku u autobus, i mesto gde da baca…pa nece valjda sa maskom punom virusa sa spoljne strane iz busa na posao, pa u trzni centar, pa u prodavnicu…xaxaxaxa pa maske ce biti glavni izvor zaraze ne samo korone vec i tifusa i suge i ko zna cega, spolja virus na maski a iznutra 14 casovni izdisaji.xaxax
    Pa bilo koji virus ili sta da je prosao kroz ljude do sada bi bio gotov, ili bi nestao sam od sebe ili bi ga unistila antitela prezivelih i izlecenih.
    Sto se tice starije populacije one bi trebalo da nose maske i da im se dele u busu i sl. Ne zbog toga da bi oni nesto preneli vec da bi se zastitili od ne samo od korone nego bilo cega i da dodje do smrti a ne ovi sto su aktivni ceo dan sa jednom maskom

  2. Па коњу што си дозволио вучићу предизборне митинге и изборе без иједне маске. Колико ти је плаћено да поново лажеш и мажеш а посебно певаш вучићеву песму како би забранио демонстрације против њега. Па 2017 године је објављен списак ко је колико прими мито од новартиса твојих личних пријатеља коњу а ти си на том списку па што ниси тужио оног ко је објавио. Али сад ћемо мо тебе да тужимо па да видимо како ће да те добрани бос из картела снс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *