ОДБИЛИ ЕВАКУАЦИЈУ, А ВОДА ДОШЛА ДО ГРЛА: Напета ситуација у западној Србији, на терену и жандармерија (ВИДЕО)

0
Поплаве у Србији (Фото: Јутјуб)

Због обилних падавина које су изазвале бројне проблеме мештанима западне Србије проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији. Велике количине падавина условиле су и изливање река. Очекују се још обилније падавине, па је самим тим могућ и пораст нивоа воде на горњем току Западне Мораве и на Колубари, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Како је истакао, тренутно су најгуроженији Осечина, Коцељева, Косјерић и Љубовија.

– Ситуација је најкритичнија у Осечини, Коцељеви, Косјерићу и Љубовији, наше екипе су на терену и у сталном контакту су са Србијаводама и прате шта се дешава. Током дана је евакуисано 15 особа и једна је спасена – истиче Марић.

Како је нагласио, припадници Жандармерије су јуче током дана послати у општину Осечина, јер је неколицина мештана одбила евакуацију.

– Око 20 припадника Жандармерије је у договору са Министарством послато у општину Осечина јер група мештана није желела да буде евакуисана, па смо желели да и они буду са нашим екипама на терену – каже Марић.

Како истиче, осим у поменутим општинама, ванредна ситуација је проглашена и на подручју Шабачког округа.

– Ванредна ситуација је, осим у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији, проглашена и на готово целој територији Шабачког округа. Неке су то урадиле превентивно, јер им је лакше да се фокусирају и раде у тим условима – истиче начелник Сектора за ванредне ситуације.

Како је нагласио, упозорење о обилним количинама падавина су добили 19. јуна и урадили шта је било у њиховој моћи, али да је тренутна ситуација узрок огромне количине воде а не због тога што неко није урадио свој посао.

МУП: Додатне снаге СВС-а и припадници Жандармерије послати у општину Осечина

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић упутио је, након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, додатне снаге СВС-а и припаднике Жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата.

Припадници СВС-а, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва.

Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.