Исповест активисте СНС: Звали смо док не кажу да су гласали

2

(Фото: СНС)

“Звали смо грађане цео дан док не потврде да су гласали” прича у исповести за “Данас” један од оператера из кол центра Српске напредне странке о томе како су на дан избора позивали грађане.

Kако пише овај дневник у данашњем издању, на пословима позивања грађана како би се изјаснили да ли ће гласати за СНС, а касније о самом изласку на изборе, било је ангажовано седам кол центара.

После око месец дана позивања грађана и противзаконитог прикупљања података о гласачима, активисти СНС-а су на дан избора пуном паром из својих позивних центара извлачили грађане на биралишта, са циљем да се максимално повећа излазност. Дуго се припремало за изборни дан, а утисак поузданог извора редакције Данаса је да се о томе још дуже причало у једном од кол-центара СНС који је смештен у свечаним салама за прославе ТЦ Стадион у Београду.




“У недељу ћемо радити читавог дана, од осам ујутру до 20 увече. Наша обавеза је да ујутру сви одемо на своја бирачка места, обавимо то што треба да обавимо, и дођемо овде. Оног момента када уђемо овде, не смемо нити да телефонирамо, нити да било шта друго радимо, јер овде ће бити хаос, кошница људи! Немојте себи правити неприлике, наносити срамоту том неком ко је за вас позивао, ургирао да будете овде и зарадите одређени новчани износ”, гласило је једно од много бројних упутстава у данима који су претходили изборима, пише Данас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Седам центара за Србију

На пословима позивања грађана како би се изјаснили да ли ће гласати за СНС, а касније и о изласку на изборе, како сазнаје извор Данаса, било је ангажовано седам кол-центара за целу Србију.

Прочитајте још:  Напредно: После АВ тоалет папира стигле и АВ чарапе

До ангажовања за ове послове је, додаје, веома тешко доћи јер је круг херметички затворен. Улазница је препорука страначких функционера, начелника полиције, директора јавних предузећа, адвоката, лекара… људи од поверења који могу да гарантују за обављање овако деликатних послова, заправо, дела са елементима кривичне одговорности која се гоне по службеној дужности.

Радни дан је у недељу почео сат касније него што је то планирано, а радницима је остављено време да оду да гласају, подразумева се, за СНС.

„Kада смо стигли на посао, затекао сам огромну гужву. Сели смо где има места, и то изгледа као у пилићарнику. Маске нису биле обавезне, носио је ко је хтео. Пола радног времена нисмо смели да мрднемо, нису нам дали никакву паузу, а онда је стигао по сендвич. Сигурно нас је било 1.000, колико је могло да стане – толико су натрпали. Звали су и омладинске задруге јер нису имали довољно људи, а до недеље је ишло само на препоруку. Никад више
контролора није било, сигурно више од 100, само су циркулисали и њушкали да неко нема телефон код себе“, прича за Данас један од запослених у кол-центру СНС у београдском ТЦ Стадион.




Много грађана је претходних недеља сведочило да су их страначки активисти узнемиравали питањима за кога ће гласати на изборима. Исте приче појавиле су се на друштвеним мрежама и на изборни дан, али је овог пута и излазност била у фокусу.

“Зовемо” из Вучићевог штаба

“Почели смо да позивамо људе чим смо стигли, као да зовемо из изборног штаба Александра Вучића. Рецимо, ја зовем из те нове базе коју су нам дали, и када се неко јави, љубазно их питам да ли су изашли на гласање. Од ових што су се мени јављали, већ е доста и гласало, пошто су бирачка места отворена од седам, а ми смо почели касније. Kада неко није излазио, питам их кад планирају, и онда то бележим на лаптопу. Ако су ми рецимо рекли да ће гласати у један, ја после тога поново зовем тај број да ми потврде да су гласали.“

Прочитајте још:  И Бог је од нас диг`о руке!

Поред тога што су ове радње спровођене и у изборној тишини, остаје важно питање на којим подацима су активисти заснивали своју, како они кажу – “анкету”, пише Данас.

“Ти људи који су били главни су се понекад излетали са информацијама. Тако нам је више пута поновљено да у недељу радимо на ‘проширеној’ бази где се људи сигурно јављају. Ја сам видео четири базе са контактима, имена, презимена, бројеви мобилног и фиксног, општина, улица, кућни број. Да кажемо да сам до избора дневно позивао, па сигурно 500 бројева сваки дан. Никада нисам приметио, за много времена уназад, да је био неки 060 или 063 број. Значи само смо позивали људе у МТС-у… У једном тренутку се чак појавила прича како много људи зове да раскине уговор, па су морали да им се извињавају из Телекома и набацују неке топ понуде да био остали у мрежи”, наглашава извор.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Исповест активисте СНС: Звали смо док не кажу да су гласали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *