Једини исправан начин да уклоните пестициде са воћа и поврћа: Детаљно како се третира свака врста!

0

(Фото: Profimedia)

Сезона свежег воћа и поврћа, у којој сви уживамо је почела. На пијачним тезгама и рафовима супермаркета пршти од боја и текстура наших омиљених врста воћкица и салата. Међутим, проблем могу представљати пестициди, који се у огромној мери користе при третирању воћа и поврћа.

Осим што су штетни по здравље – пестициди могу изазвати и алергијске рекције, поготово код деце.



С тим у вези, важно је да научите како правило да третирате воће и поврће, темељно га оперете и отклоните највећи број пестицида из њега и на тај начин конзумирате укусну и безбедну храну.

Прва и основна ствар јесте да сво воће и поврће темељно оперете!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се бобичастог воћа тиче (јагоде, купине, боровнице, рибизле…) веома је важно најпре отклонити оне плодове који су оштећени, јер се такви не могу добро опрати, а затим их нежно трљајући прати под млазом млаке воде. Пре прање, можете их оставити и да одстоје у води неких 15-20 минута.

Лиснато поврће (зелена салата, кељ, купус, блитва…) перите тако што чете кренути од спољашњих листова, које би увек требало темељније и дуже испирати под млазом воде, а затим ка унутрашњости. И овде важи правило да лиснато поврће можете потопити петнаестак минута пре него што га оперете.



Kртоласто поврће, попут кромпира, батата и шаргарепе највише пестицида садржи управо у кори, па ћете самим уклањањем коре одстранити и већи део нежељених пестицида и отрова. Након одстрањивања коре, потребно је да поврће оперете трљајући га под млазом млаке воде, најмање 20 секунди.

Прочитајте још:  НАЈБОЉИ ПОСНИ KОЛАЧ: Сочан десерт са кикирики путером и чоколадом

Kада су у питању броколи и карфиол и поврће које има “цветни” облик, потребно је да најпре раздвојите цветове, потопите их 15 минута у млаку воду, а затим један по један цвет испирате темељно под млазом воде.

При одстарњивању пестицида из воћа и поврћа од помоћи вам може бити и раствор сирћета и воде у размери 4:1 или кашичица соде бикарбоне коју ћете растворити у једном литру воде, а затим у раствор на 15 минута потопити воће или поврће.

На овај начин отконичете највећи део пестицида са воћа и поврћа и ваша храна ће бити безбедна за употребу.



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *