Угледна хрватска докторка открива зашто се не треба плашити другог таласа вируса

1
(Фото Пиксабеј)

Хрватска докторка Нела Сршен каже да је вирус дефинитивно ослабио, да његов вирални набој није какав је био и да је све више асимптоматски случајева који не морају нужно бити заразни за околину .

„Треба да разликујемо случај високе виремије, када је особа позитивна и високо заразна, од случајева када особа има низак набој вируса у себи, без симптома, а камоли да зарази људе у околини“, рекла је Сршен која живи и ради у Италији.

Она је казала да је тешко објаснити зашто вирус слаби, али да се нада да ће и овај вирус ускоро постати део нас и с временом се манифестовати као обична прехлада.

„Вирус је паметан. Он треба преживети и потребно му је живо биће. Дакле, њему није циљ убити домаћина. Сама трансмисија вируса с човека на човека носи трачке наших генома, па вирус постаје блажи, односно адаптира се једнако како су се кроз историју адаптирали слични вируси. Надам се да ће и овај тако постати део нас јер је већ ушао у наш живот и с временом се манифестовати као обична прехлада“, рекла је докторка за „Слободну Далмацију“.

Она је казала да кризни штаб и епидемиолошка служба морају променити параметре тестирања и да се не могу понашати као пре три месеца јер је вирус евидентно ослабио.
„Сви они који су данас позитивни не морају нужно бити заразни за околину, али то је појам који у Хрватској тренутно не постоји. Када се износе подаци о новим случајевима, на пример, кажу како ‘имамо три позитивна ’. У нашој свести ствара се слика о три пацијента који су инфективни и могу заразити друге људе. Као што је познато, високи вирални набој врло брзо убија здраве станице, видели смо последице тога, хиљаде заражених и умрлих у Италији. Међутим, ако је вирални набој низак, он не може заразити станице домаћина. Дакле, особа је позитивна на тестирању и није даље инфективна. То су такозвани асимптоматски случајеви каквих је све више“, рекла је Сршен.

Она је казала да је отворено питање да ли је вакцина за корону уопште потребан.

Казала је да вирус с временом мења, али не зато што је мутирао.

„Има четрнаест мањих мутација које би покривала вакцина. Овај нови вирус има овојницу која не мутира. И баш то је разлика у односу на вакцину против грипе. Сваке године мора се радити нова вакцина јер се вирус грипе мења, а с короном то није случај. На концу, остаје отворено питање да ли је вакцина против вируса корона уопште потребна“, сматра докторка.
Спутњик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.