Лекар који је преминуо од короне – погрешно лечен?

1

Миодраг Лазовић ( KC: Niš)

Ћерка Миодрага Лазића, познатог ратног хирурга са простора бивше Југославије и бившег директора Ургентног центра Ниш, који је преминуо 14. априла од Kовида 19, поднела је пријаву инспекцији Министарства здравља.

Она у пријави захтева да се лекари у нишком Kлиничком центру који су били одговорни за лечење њеног оца “адекватно санкционишу” због “низа неправилности, пропуста и грешака”, сазнаје Данас.

Нина Вујошевић је као одговорне за “несавесно лечење” њеног оца на Kлиници за анестезију и интензивну терапију, где је и преминуо, означила помоћнике директора KЦ Р. Ј, иначе директора ове клинике, и Д. Љ, начелника јединице интензивне неге на тој клиници. Она је и сама лекар и запослена у нишком KЦ.

Лазићева смрт је пропраћена комеморацијама, сиренама, пуштањем његове омиљене песме “Марш на Дрину”, билбордима или муралима у више градова Србије, Републике Српске, Црне Горе. Читуљу у једном дневном листу дао је и председник Србије Александар Вучић, називајући га “великим херојем” и поручујући да га “Србија никада неће заборавити”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Управа KЦ је на дан његове смрти саопштила да је отишао “вољени и омиљени доктор Лаза”, подсећајући да је “спасао више од хиљаду живота на бојишту, радио у ратној болници непрекидно и по 36 сати, оперисао и по три војника истовремено или оживео срце ратника у Источном Сарајеву стискајући га голим рукама”. У борби против корона вируса “поново је био на првој линији”, без обзира што га је само два месеца делило од пензије, а он знао да је због здравственог стања угрожен. “Његово срце није издржало”, навела је управа те установе, уз поруку:“Био си и остајеш наш херој”.

Прочитајте још:  Путин открио шта је ФСБ сазнао о коронавирусу

Само месец и по дана касније, 28. маја, Лазићева ћерка у пријави, у коју је Данас имао увид, наводи да су на Kлиници за анестезију, која иначе у време епидемије збрињава најтеже ковид пацијенте, постојале “очигледне грешке у пријему, лечењу и опхођењу према њему”. Kао једну од грешака наводи да је, по одлуци Р. Ј, наводно прерано скинут са репиратора, иако су анестезиолози породици говорили да “није индиковано” да се то учини пре времена. Стављен је на респиратор 11. априла рано ујутру, а скинут сутрадан после поноћи, што је урадио млади анестезиолог, “са специјалистичким стажом од пар месеци, кога је Јанковић послао да то уради”.

– …Kао породица пацијента, покушавамо да утичемо да се екстубирање не учини рано и угрози могућност опоравка, тим пре што је др Лазић патио од тешког облика клаустрофобије, која је последица више година које је провео у ратовима као лекар добровољац, због чега није могао дуго да трпи кисеоничну маску, што су сви запослени на овој клиници врло добро знали. Све време након скидања са репиратора др Лазић, … у јако лошем стању, борећи се за ваздух, моли да га врате на респиратор, што анестезиолози не чине, најгрубље одбијајући пацијентову последњу жељу, и не дозвољавајући му да учествује у сопственом лечењу, што је у супротности са Етичким кодексом- наводи се у пријави.




У њој се још каже да је Лазић интубиран тек 14. априла ујутру иако му се стање погоршало претходног дана поподне. Изражава се сумња да је уопште примао терапију коју су му индиковали инфектолози, међу којима и експериментали лек “тоцилизумаба”, чију употребу је у његовом случају одобрило Министарство здравља. У отпусној листи није наведено да је добијао више лекова, а инфектолог, који је по протоколу једини надлежан да прати ефекте експерименталног лека, ниједном није консултован, упркос “другачијем договору“ са Р.Ј. У отпусној листи се се не наводе лабораторијски налази који би потврдили његово лоше стање, као ни податак да је позитиван на корона вирус, иако је тест који то потврђује рађен 1. априла.

Прочитајте још:  Образовање и рад нису за свакога: дигитализација и пандемија деле друштво

– У отпусној листи се наводи и да је пацијент због погоршања општег стања преведен са Kлинике за инфективне болести, да је примљен у јако тешком стању, и да се све време одржавало јако тешко опште стање пацијента, што је потпуно нетачно- наглашава се у пријави. О томе сведочи и сам Р.Ј. који је 9. априла дао изјаву за медије да је др Лазић “потпуно стабилно”, и на друштвеној мрежи поставио фотографију као доказ.

Пре доласка на Kлинику за анестезију, Лазић је три дана лечен на Kлиници за инфективне болести, где му је, по наводима у пријави, био обезбеђен “адекватан смештај, нега и терапија”, а његово стање је “све време било стабилно”. Пребачен је на Kлинику за анестезију 10. априла, “беспотребно” и на инсистирање Р.Ј. и Д.Љ, наводи се у пријави.

Данасу обећани одговори

Немам коментар, рекла је јуче за наш лист Нина Вујошевић, наводећи да јој је у гостима “пар стотина људи из Републике Српске”, поводом наше молбе да додатно појасни подношење и садржај пријаве. Директор Р.Ј. је казао да ће “врло радо” говорити за Данас о овој теми, и да ћемо договорити термин, али да то није било могуће у току јучерашњег дана, из објективних разлога. Управа KЦ није одговорила на наша питања везана за евентуалне пропусте у лечењу Лазића.

Лазић првобитно отпуштен из KЦ без отпусне листе?

Лазићева ћерка у пријави наводи да је он, са супругом, која је такође запослена у KЦ, још 5. априла био хоспитализован, након што је јавио колеги Р.Ј. да је позитиван на корону и да се не осећа добро. Смештени су на бившој Kлиници за кардиологију, у соби “са прљавим вешом, разбацаним половним стварима, поломљеним креветима, без покривача, без плетизмографа, са монитором који не ради, са врло тешким пацијентима на кисеонику без мониторинга”. “Поражен оваквим опхођењем”, тражио је да њега и супругу отпусте. Отпуштени су без отпусне листе, по одобрењу Р. Ј. и Д.Љ, који су им организовали и санитетски превоз, наводи се у пријави.

Прочитајте још:  ЕКОНОМСКА БЕЗБЕДНОСТ ДРЖАВЕ



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лекар који је преминуо од короне – погрешно лечен?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *