Тачијева партија укида специјални суд у Хагу

2
тачија

Хашим Тачи (фото: ЕПА//Валдрин Xхемај)

Када је због обелодањивања да је против ратног злочнца Хашима Тачија специјализовани тужилац у Хагу поднео оптужницу која га терети за ратне злочине и злочине против човечности пропао амерички план о састанку на коме је требало да се у Белој кући сусретне с председником Србије Александром Вучићем, многи су се запитали не пребацује ли то Брисел лоптицу у своје двориште. Како је раније планирано, Вучић и Тачи би требало да се 17. јула сретну у Паризу. За сада још нема потврде да ли ће овај састанак под покровитељством француског председника Емануела Макрона бити и одржан. Или ће се пак нешто поново испречити наставку дијалога Београда и Приштине. И ко би с Косова могао да иде у Француску, Тачи или премијер Авдулах Хоти?

Тачи је, подсетимо, најавио да ће „истог часа” поднети оставку уколико наводи из оптужнице буду потврђени и да ће се суочити с њима. У једном обраћању које је сам окарактерисао као „државничко”, он је поручио да „никакав злочин, наводни или чак почињен, не оправдава јавно линчовање”. Председник Матице Албанаца Демо Бериша нема дилему да ће оптужница против Тачија бити потврђена, с обзиром на то да су две оптужнице већ потврђене иако нису биле обелодањене. Такође је, како каже за „Политику”, убеђен да је реч о „диверзији” од стране Европе. „Пре свега због тога што није продужен мандат Еулексу. Истекао им је четворогодишњи мандат 14. јуна и он је сада присутан на Косову мимо мандата. По механизму из 2008, мандат се продужава искључиво на иницијално писмо председника, у овом случају Тачија, којим се потврђује њихов даљи рад. Непродужавањем мандата, шаље се порука ’ми смо сада држава’, јер Еулекс има два битна задатка. Прво, сви материјални докази који су у Специјалном суду у Хагу, прикупили су људи из Еулекса. Други задатак је заштита тајних сведока који ће се појавити пред судом”, напомиње наш саговорник.

Прочитајте још:  Власти Сарајева демонтирале су истинити штит о протеривању Срба из града

Вучић је алав и бездушан: Ковачевић објаснио шта ће остати у Србији после напредњака

Подсетимо, канцеларија Тзв.председника Косова саопштила је да сматра да Еулекс више нема мандат за останак на Косову и да мисија ЕУ за спровођење владавине закона више није потребна Приштини, саопштио је раније кабинет Тачија, додајући да је време да се све надлежности пренесу на локалне институције. Како се наводи, иако је било очекивано, није дошло до размене писама с ЕУ за наставак мандата, и очекује се мање присуство Европске уније у области владавине закона на Косову. „Недељама је био велики притисак да се настави постојећи мандат Еулекса. Али, председник Тачи је на сваком састанку говорио да је мандат Еулекса продужен 2018. године и да је то последњи пут да је мандат ове мисије продужен”, пише у саопштењу косовског председништва. Како пише „Коха”, Ехат Мифтарај с Косовског института правде сматра да је овај потез повезан с радом и одлукама Специјалног суда.

„Непродужавање боравка Еулекса на Косову водиће томе да се у августу у скупштинској процедури нађе предлог Тачијеве бивше партије ДПК за укидање Специјалног суда у Хагу. Створили су се услови за то јер нема више контролног механизма, Еулекса. Они могу да имају двотрећинску већину за то, јер је лидер ДПК Весели рекао да подржава све одлуке владе које су државотворне”, истиче Демо Бериша и оцењује да Брисел и Вашингтон ратују међусобно, а остављају Балкан у статусу у коме смо сада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Новинар с Косова Идро Сефери указује да обелодањивање оптужнице против Тачија има политичку конотацију јер је објављено нешто што још није потврђено. „Највероватније је то био покушај да се обуставе ти састанци”, уверен је Сефери. Хоти је, како каже, покренуо иницијативу да се направи стручни тим за преговоре с Београдом. Тачи није дао оставку, што значи да је још ту и вероватно ће помоћи из сенке том стручном штабу. „Није поднео оставку јер није потврђена оптужница. Вероватно и неће брзо. Ако буде нешто, биће до јесени. Али свакако због свега неће моћи да има неку велику улогу. Он ће, ипак, покушати да задржи неку позицију на политичкој сцени Косова. Очекујем да ће дати подршку дијалогу без обзира на то шта се догађа с њим лично. Зато што ипак његово залагање за решавање проблема није било мало”, оцењује Сефери.

Прочитајте још:  Гујон суспендован са Твитера јер је указао на намештену анкету о КиМ-у

На питање колико је реално очекивати да се Тачи појави на било ком састанку, он каже да би то била лоша порука. „Страни медији ће потенцирати да је он човек који је оптужен за ратне злочине против кога ће бити подигнута оптужница. Кад би се појавио у Вашингтону, тај састанак би био у сенци његових оптужница”, каже Сефери. Дакле, на састанцима би у овом моменту могао да се као Тачијева замена појављује Хоти, али је свакако да је реч о човеку далеко мање политичке снаге и утицаја.

На питање како се ова ситуација одражава на политичку сцену Косова, Бериша каже да ће кад буде потврђена оптужница вероватно доћи до прекомпоновања снага. „Није било очекивано да ће Тачи дати оставку јер по уставу Косова место в. д. председника припада председници скупштине, а зна се какав је став Вјосе Османи. Она је за то да се иде на изборе, а они би опет довели до одуговлачења преговора. Тачи је направио ту двотрећинску већину, а његова бивша Демократска партија Косова, коју сада води Кадри Весели, није класична опозиција јер су најавили да ће подржавати све што је у интересу Косова”, појашњава Бериша.




Према писању „Кохе”, уколико буде потврђена оптужница против Тачија и лидера ДПК Кадрија Веселија, у косовску владу могла би да уђе и његова Демократска партија Косова. Такав сценарио повезан је, како кажу, с обједињавањем које је предложио премијер Албаније Еди Рама приликом недавне посете, али и с избегавањем избора и институционалне кризе на Косову. Извори листа рекли су, преноси „Косово онлајн”, да би сценарио о коме су разговарале владајуће странке било ширење садашње коалиције, укључивање ДПК, која би могла да добије четири министарства, а имала би и право да предложи кандидата за новог председника Косова.

Прочитајте још:  Путин о односима Русије и Србије

„Идеја је да уколико Тачијева оптужница буде потврђена, он ће понудити своју оставку. Скупштина би у том случају изабрала новог председника из редова ДПК. Та странка би могла да добије најмање четири министарства у Хотијевој влади. То се ради како би се избегли могући избори, а влада наставила мандат”, рекао је извор листа.

Према речима Сеферија, садашња опозиција и Албин Курти су за изборе, али и многи грађани. „Видећемо да ли ће они моћи да провоцирају ту ситуацију која би довела до избора. Прва странка по снази, Самоопредељење, у опозицији је, али имају политичку снагу и протестоваће против било ког споразума. Неће остати скрштених руку. На Хотију је да покаже да ли заслужује место премијера и он ће покушати да са стручним тимом да неку идеју и покаже да је ипак премијер и да има неку већу улогу, а не да је ту постављен како би само извршио наређења”, сматра Сефери, који је уверен да ће се дијалог у неком смислу наставити.



Јелена Церовина / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Тачијева партија укида специјални суд у Хагу

  1. Pa bitange, neko kaze svabe, neko ih zove nemci, trazili ste, evegi vam !
    Stvorili ste drzavu od tih kavkaskih hordi, a sad vas ne slusaju ! Pa takvi nikog ne slusaju ako im nije u prilog. Njihov profesor u americi krije da je albanac, sipac ! Kaze da ga sramota. Da oni znaju samo da pljackaju. Na pitanje novinara sta se biti kad opljackaju sve okolo sebe, odgovor profesora je, medjusobno ce se klati i pljackati !

  2. Kad su divljacke nemacke horde pljackajuci usput isle da da oslobode Hristov grob, Nemanjici nisu dali nepismenom barbarosi da prodje kroz Srbiju. Napisali su dogovor da ti nemacki krstasi moraju da placaju za hranu prolazeci kroz Srbiju. Normalno uz nas potpis, svaba je stavio krstic. Dok su prolazili i lepo pitali srpske domacine, bite/molim/ za hranu, odlazeci su govorili danke/hvala/ bez da plate ! Odmah je kroz narod prostrujala vest, dolaze bitange da uzmu dzabe hranu, sklanjajte i krite !
    Vecina ,,nasih,, istoricara, prodanih dusa ovo negiraju, ali postoje i pravi koji ovo potvrdjuju. Na nama je samo da znamo skim imamo posla !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *