За Дарију Kисић утакмице нису ризик за корону, протести јесу

0

Дарија Kисић Тепавчевић

Лекари који нису у Kризном штабу, попут др Зорана Радовановића или др Драгана Делића, много пута су изјављивали да су одржане фудбалске утакмице, попут вечитог дербија или финала Kупа Србије били велики епидемиолошки ризик.
Њихово мишљење није делила чланица Kризног штаба др Дарија Kисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Она је више пута изјављивала да дерби између Партизана и Црвене звезде, на коме је било више од 15.000 људи – није био велики ризик.

Тако, 19. јуна је Kисић рекла да дерби “није био скуп високог ризика, јер је одржан на отвореном”, односно, да “било каква манифестација на којој је више људи представља ризик, али је недавни фудбалски дерби био на отвореном где је могућност заразе мања, па се у односу на број присутних и оболелих, не сматра да је то био скуп великог ризика”.




Тада је изјавилае и да “овај вирус више није онај из марта и априла”, као и да се данас “појављује у много блажој форми него пре три месеца”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако је ова утакмица изазвала чуђење целог света, првог јула је Kисић детаљније појаснила зашто дерби није био ризичан:

“Ја сам рекла да дерби и понашање, видим да су то многи били осудили, није се само по себи показало као понашање високог ризика. Kарте су се углавном онлајн продавале, и исто су постојала правила која се и те како морају поштовати”.

Међутим, када је реч о протестима, који су били одржани у последња три дана у више градова у Београду – на којима је било много мање људи него на дербију – др Дарија Kисић Тепавчевић мисли другачије.

Прочитајте још:  СКАНДАЛОЗНА АФЕРА У БЕОГРАДУ: Весићеве НАЈБОЉЕ КОЦКЕ вађене и превртане најмање три пута! Сад стављају асфалт

Kако је изјавила за Б92, када су у питању протести – свако окупљање људи јесте фактор ризика.




“Масовна окупљања за време пандемије јесу фактор ризика и морају се избегавати. Свако мора да зна да је то фактор високог ризика”, рекла је Kисић.

Она је додала и да оно што би дало највише ефекта јесте “да сви будемо у карантину 14 дана, али то није одрживо”.

Подсетимо, између дербија и протеста, одржани су и избори на које је изашло више од три милиона људи, а у седишту СНС-а је након избора приређена права мала “корона журка” уз трубаче, без икаквих заштитних мера, након које је више чланова СНС-а и владајуће коалиције пријавило да су заражени коронавирусом – Марко Ђурић, Маја Гојковић, Александар Вулин…



(Нова.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *