Бајден: Споразум Србије и Косова да садржи међусобно признање

1

Џо Бајден (фото: Твитер)

Амерички председнички кандидат Џо Бајден изјавио је да споразум између Косова и Србије треба да укључи међусобно признање, али и да очува суверенитет и територијални интегритет двеју земаља.

Бајден, демократски председнички кандидат, послао је изјаву албанско-америчком листу Иљлириа у Њујорку, преноси Коха. Према његовим речима, одлука о наставку дијалога је витални корак за регион.

“Био сам непоколебљиви заговорник мира и помирења у југоисточној Европи. Одлука косовског премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића да наставе дијалог за нормализацију односа две земље је витални корак напред у овом критичном региону”, навео је Бајден.

Свеобухватни споразум, који доноси обострано признање, чува суверенитет и територијални интегритет обе земље и јача њихове демократске институције, од суштинског је значаја да Косово и Србија напредују, сматра Бајден.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Процењује да би споразум ојачао сигурност обе земље, гурнуо би тежњу ка чланству у ЕУ и друге институције. За такав споразум је потребна међуатлантска сарадња, каже Бајден.

“Историја нас учи да када САД и Европа раде заједно, можемо окончати сукобе и трасирати пут за нове могућности мира и просперитета у југоисточној Европи и шире. Ово партнерство никада није било неопходније него данас и захтева све стране да заједно раде на нашем заједничком циљу”, истакао је Бајден.

За то су, наводи он, потребни америчко вођство и партнерство.

“Међутим, Трампова администрација није успела да се координира са изасланицима Европске уније, који посредују у дијалогу између две државе већ скоро деценију”, рекао је он и подсетио на отказани састанак крајем прошлог месеца у Вашингтону.

Прочитајте још:  Срби из Брода обележили годишњицу злочина у Сијековцу




“Састанак је на крају отказан, али порука наших партнера била је јасна и снажна. Сједињене Државе морају сарађивати с нашим европским партнерима и не окретати вам леђа. Ово је наша најбоља нада за постизање трајног решења које би отворило пут за мирнију, просперитетнију и европску будућност обеју земаља”, поручио је Бајден.

Џо Бајден, који ће у августу на страначкој скупштини добити номинацију демократа за председничког кандидата, рекао је да ће, уколико буде изабран за председника, „моја администрација радити на миру и безбедности у југоисточној Европи и сарађивати са партнерима из ЕУ да овај сан постане стварност“.

Он је подстакао лидере двеју земаља да започну разговоре у духу компромиса и помирења а стране ће, како је рекао, имати пуну подршку америчког народа.



Косовоонлајн

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бајден: Споразум Србије и Косова да садржи међусобно признање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *