Зашто деца беже од куће : Секте врбују најрањивије

0

(Фото: Јутјуб)

Још једна опасност која вреба младе у Србији јесу секте. Оне нуде решење за сваки проблем, излаз из ситуација које делују безизлазно, привидно разумевање које млад човек не добија код куће, и тиме представљају опасност на коју треба обратити пажњу било да сте родитељ, просветни радник, тетка, ујак или само добронамерни комшија.
Циљ секти јесте искоришћавање, било у финансијском, психичком или сексуалном смислу, па се родитељима саветује да увек буду на опрезу уколико примете необично понашање и нове људе у животу детета.

Адвокат Мирослав Васић из Центра за антрополошке студије истиче да су млади најподложнији деловању секти.

– Сви узрасти су подложни сектном деловању, а што је узраст мањи, логично ризик је већи. Секте имају методе којима могу да убеде младе да имају решење за њихове проблеме и приволе их да им се препусте на милост и немилост. Секте увек нуде решење које људи желе да чују. Млади су угрожени поготово сада, када постоје нове технологије, које се тешко могу контролисати, и то је најефектнији канал којим ове групе привлаче млађу популацију, поготово оне који немају строгу контролу родитеља – истакао је Васић за „Вести“.

Како објашњава добар начин заштите од секти је едукација, како родитеља, тако и младих.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Морају сви постати свесни могућности манипулације. Кад су у питању деца млађег узраста, родитељи морају имати контролу над њима, с ким комуницирају, на који начин. Деца у виртуелном свету не виде свог саговорника, и зато ту родитељи морају бити веома обазриви – каже Васић.

Прочитајте још:  Интервју с бившим сатанистом: јога – то је призивање демона

Проблем је у томе што су раније, како каже, углавном деловале групе (секте) по неким традиционалним принципима, а данас то поприма вид једног мешовитог приступа, односно узимају се традиционалне вредности које се мешају са новим и примамљивим садржајима. Тиме се још више усложњава проблем и тежи је за детектовање.

– Нажалост, ми немамо организоване структуре на државном нивоу које би се бавиле превенцијом. Грађани су препуштени сами себи, понекој организацији која се бави овом темом. У ситуацијама када је дете увучено у секту, саветујем родитељима да се обрате за помоћ некоме ко се разуме у ту тематику. Има психолога изверзираних за ту област или некоме ко најбоље може да упути маме и тате шта да раде и како да се дође до најбољег решења да се дете врати породици – објашњава Васић.

Тешко се ослободити
Мирослав Васић је упозорио да, када се деси да млада особа побегне од куће, долази до двостраног проблема.

– С једне стране, потребна је сарадња родитеља, а с друге је битно и дете подвргнути третманима психолошке помоћи да би изашло из секте. Ако дете не сарађује, не можете га никако на силу извући из тога. Морате га убедити да је то погрешно и зашто, као и да то није решење његових проблема. Родитељи морају учинити све да дете ослободе од зависности од секте и помогну му да се врати нормалном животу. Некада то траје кратко, а некада, када је малолетник дубље увучен, потребно је више времена да се објасни шта је стварност а шта илузија – закључио је Васић.

Прочитајте још:  Запад врши притисак на Београд – Вучић игра своју завршницу



Антонија Вучићевић – Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *