Ко ће бити министри у последњој Вучићевој Влади?

0

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Председник СНС Александар Вучић донео је одлуку да се у будућој Влади Србије ослони на тврдо партијско крило и своје личне кандидате, као и да се одрекне свих кадрова у чију безрезервну лојалност већ дуже времена сумња.

Тако ће основу Владе чинити војвођански кадрови чији је координатор његов брат Андреј Вучић, а минималне шансе да поново добију било какву државну функцију имају Зорана Михајловић, која је политички самлевена бројним аферама, страначким подметањима и за Вучићев укус исувише независним односима са западним дипломатама, као и Златибор Лончар због ескалације епидемије и његове мрачне прошлости чији терет Вучић више не може да носи.

Међу прецртанима је и Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, која ће бити жртвована због неотварања поглавља за преговоре о чланству Србије у Европској унији и све неизвеснијег европског пута Србије. Небојша Стефановић, који је дуго словио за “покојног”, уздигао се из пепела и опет фигурира као кандидат за министра полиције. На састанку са Вучићем је јасно рекао да само та функција долази у обзир.




Досадашња премијерка Ана Брнабић својим изјавама последњих месеци навукла је гнев јавности, па ће је Вучић који јој је иначе наклоњен, највероватније прекомандовати у други план. Њој се смеши амбасадорско место у Вашингтону, али се у последње време помињу и неке друге земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како ствари сада стоје, нови премијер биће или досадашњи министар пољопривреде и први на изборној листи Бранислав Недимовић или Јоргованка Табаковић. И поред бројних афера, министарство одбране је и даље резервисано за Александра Вулина, који је министарско место обезбедио беспоговорном лојалношћу и медијским нападима на свакога ко се Вучићу супротстави.

Прочитајте још:  Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

Уколико се Вучић не повуче пред снагом Небојше Стефановића и папира које је спремио у случају да га смени, Министарством унутрашњих послова командоваће Братислав Гашић. Нела Кубуровић која се није снашла на функцији министра правде сигурно одлази а најозбиљнији кандидат за ту позицију је контроверзни београдски адвокат Горан Петронијевић, као Вучићев лични избор. У игри је и Никола Селаковић.




Војвођанска екипа Андреја Вучића на том месту видела је градоначелника Новог Сада Милоша Вукчевића, али је реалније да он заузме место министра за државну управу и локалну самоуправу како би контролисао рад локалних партијских функционера. Иако је већ био виђен за министра привреде, бивши службеник немачке амбасаде и председник привредне коморе Србије Марко Чадеж је под знаком питања због све очигледнијег захлађења односа Ангеле Меркел према Вучићу.

За место министра за инфраструктуру и грађевинарства виђен је Марко Благојевић, некадашњи борац за слободне изборе и директор Цесида. За слабије познаваоце прилика, највеће изненађење могла би бити Јелена Милић, бивши НАТО лобиста и неформална Вучићева саветница, која већ месецима, додуше неуспешно, сервира причу представницима међународне заједнице да Вучић није одустао од ЕУ, да не планира да од Србије направи кинеску колонију и да само што није потписао план за Косово. Она је најозбиљнији кандидат за министра спољних послова. То би свакако наишло на велико незадовољство странке.

Отворена су још увек места министра културе и информисања за које се поново грчевито бори директор београдске филхармоније Иван Тасовац, иако се веће шансе дају Марији Обрадовић, коју подржава Братислав Гашић и која је потпредседница странке.

Прочитајте још:  Чедомир Јовановић имао инфаркт плућа!




Место министра просвете са кога највероватније одлази Младен Шарчевић остаје упразњено, али и место првог човека министастарства здравља које је измакло заменици директора “Батута” и чланици Кризног штаба Дарији Кисић Тепавчевић, коју Вучић сматра директно одговорном за експлозију епидемије.

За министарство рударсва и енергетике Вучић још нема решење, а одлазећег министра спорта и омладине Вању Удовичића могао би да замени још један војвођански јастреб, некадашњи функционер ДСС, а сада потпредседник СНС Миленко Јованов.

Наравно, ова решења зависе и од тога кога ће Вучић узети у владу – СПС или СПАС. Уколико се определи за другу опцију, осим Александра Шапића у Влади би се нашло место и за Ратка Димитровића, некадашњег новинара РТ-Са и главног уредника Вечерњих новости.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *