Откривено је пре више од 10.000 година, сви имамо у КУХИЊИ, а нисмо знали колико може да нам ПОМОГНЕ

(Фото: Пиксибај)

Приче да су воће и поврће пуни пестицида често долазе до нас. Неретко се и запитамо како да се решимо отровних састојака.

А све што нам потребно за то јесте сирће. Без обзира на то да ли се прави од јабука, грожђа, кукуруруза, меда, парадајза…, сирће се нашироко примењује. Потиче од француског “соур wине”, што значи „кисело вино“. Неке врсте сирћета могу и те како повољно да утичу на здравље људи, а неке се користе и за чишћење, у хортикултури, козметици…

ПРИРОДНО СРЕДСТВО ЗА ЧИШЋЕЊЕ

Бело, алкохолно сирће у комбинацији са содом бикарбоном идеално је нетоксично средство за чишћење. Њиме ћете одлично изгланцати прозоре и дезинфиковати просторију. Ефикасно је за чишћење лавабоа, каде, плочица, подова и других површина. У ту сврху може се разблажити водом у односу 50-50 одсто. Када се употребљава као хербицид, може се користити у пуној мери.
Историја сирћета

Сирће је откривено пре више од 10.000 година, и то сасвим случајно, када је вино грешком остављено да ферментише дуже него што је требало и постало превише кисело. Штета по тадашњу бербу, али срећа по све који су се уверили у вишенаменску употребу ове моћне течности.

ДА ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ЗАСИЈА

Једна од драгоцених примена сирћета је и чишћење воћа и поврћа од пестицида. Наравно, у ту сврху не мора да се користи најквалитетније јабуково сирће. Довољно је најобичније бело алкохолно сирће, а најбоља мера је 10 одсто сирћета и 90 одсто воде. Намирницу потопите, извадите, исперите и нормално употребљавајте. Овај принцип не примењујте на крхко воће као што је бобичасто се може оштетити и сирће може ући кроз њихову нежну опну.

Треба избегавати 20% сирће, које је направљено од 90% глацијалне сирћетне киселине и много је јаче него што нам је заиста потребно. И што је најважније, ова врста сирћета је нафтни дериват и може бити веома штетна по дисајне путеве, кожу и очи. Треба знати да свако право сирће на декларацији мора да има назнаку да је направљено од дестилованог алкохола или било који други знак да је природни производ.
ЗАШТО ЈЕ СИРЋЕ ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА

Иако многи истичу да јабуково сирће има обиље хранљивих материја које остају после процеса ферментације, анализе нутрициониста показују сасвим супротне резултате – једна кашика јабуковог сирћета садржи један милиграм калцијума, а дневне потребе људског организма за овим састојком су 1.000 милиграма. Приписиване су му озбољне мере витмина, као и садражај пектина, који се везује за холестерол и чисти га из тела, а доказано је да суирће не садржи пектин или било која друга влакна.

ПРИЈА И КУЋНИМ ЉУБИМЦИМА

Ако ваш пас има сврабеж коже, ако му уши имају непријатан мирис или је превише избирљив када је храна у питању, сирће, делотворан, нетоксичан природни лек, може да буде од помоћи. За слаб апетит, додајте му у храну кашику сирћета двапут дневно. За свраб на кожи и за црвена поља ставите јабуково сирће у боцу са прскалицом, па нанесите на длаку љубимца. Запаљење ће се повући у наредна 24 сата, а бријање пса, које није препорУчљиво, неће ни бити потребно. Ако је кожа већ толико изиритирана да је пуцала, сирће обавезно разблажите у истој количини воде.

Јабуково сирће од давнина се користи и за негу косе. Добар је и као регенератор и као и убица клица. Помаже и код алергија, проблема са синусима, акнама, кандидиом, контролише дерматитис…

Зашто је тако делотворно на организам
Изгледа да је одговор у томе да је сирће разблажена киселина, посебно сирц́етна, која помаже да се нормализује пХ организма. Посебно се истиче његова моћ када је у питању дијабетес типа 2. Неколико студијаје показало да помаже у снижавању нивоа глукозе. Такође, употеба сирћета пре оброка значајно повец́ана осетљивост на инсулин и драматично га смањује.Блиц жена

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.