Медији: Пет доказа да вирус није исти. „Или ће протутњати кроз нас, или…“

(Фото: Tanjug/NIAID-RML via AP)

Kоронавирус у Србији не посустаје, упркос надањима да ће на лето ослабити. Уместо тога, сада има више оболелих и преминулих.

Такође, пише београдски “Блиц”, све је више младих међу зараженима, има доста оболеле деце и појављују се нови симптоми.

Тај лист направио је листу од пет доказа да овај вирус није исти као онај који нас је “напао” од када је уведено ванредно стање у Србији.

Први на тој листи доказа је број преминулих, други је више заражених у Београду у ком се дневно тестира и по 900 људи, а трећи доказ је, како се даље наводи, нови симптоми.
Четврти доказ је тај што међу оболелима има све више деце и на крају пети – оболели имају тежу клиничку слику.

Поред броја преминулих, лица на респираторима још један показатељ може да нам укаже на то да је корона сада другачија него пре месец дана, а то је број хоспитализованих лица.

“Да су болнице преоптерећене и пуне, то сада готово свакодневно можемо да чујемо, а поткрепљено је чињеницом да је сада и највећи број хоспитализованих лица од почетка епидеми – 4091. Пре само пар недеља, тачније 20.06 број хоспитализованих лица био је троцифрен – 954”, истиче “Блиц”.
Сигурно је дас ви постављамо исто питање – има ли овоме краја?

Позната докторка Ана Глигић, међутим, нема охрабрујући одговор. Њен став је да није искључено да ћемо две, три године да се боримо са овим вирусом.

„Морамо да будемо свесни да ковид-19 никада неће нестати из наше средине“, казала је др Глигић, вирусолог и некадашња шефица лабораторије у Институту „Торлак“ за „Политику“ и додала да овакве вирусе једино нешто из природе може да натера да нестану.

“То значи да ће вирус морати да протутњи кроз нас или ћемо да добијемо вакцину. Али ко зна када ће се вакцина појавити. Много је тешко нешто предвидети после само неколико месеци од појаве новог вируса. Kада сам радила, некада је било потребно да прођу по две, три године да бих неки вирус идентификовала и то уз помоћ Јејл универзитета у САД. Kовид-19 морамо да ухватимо и за реп и за главу, сликовито речено”, каже др Глигић, светски призната научница, која је седамдесетих година прошлог века била на челу тима који је изоловао вирус великих богиња или вариолу веру.Блиц

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.