ВЕЛИКИ СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ! Др Миљко Ристић тврди да су се радиле обдукције преминулих од КОРОНЕ! НА ИНСТИТУТУ ТО НЕГИРАЈУ

(Фото: АП)

У Институту за патологију Медицинског факултета нису рађене обдукције оних који су преминули од ковида 19, јер за то не постоје услови, потврдио је за Спутњик проф др Душко Дунђеровић, в.д. управника те институције.

Дунђеровић је за Спутњик рекао да је почетком године, када се вирус корона тек појавио код нас, Институт за јавно здравље „Батут“ дао препоруку да се обдукције преминулих од ковида 19 не раде из епидемиолошких разлога, али и због недовољне опремљености установа. Kако је рекао, ниједна установа у Великој Британији, а камоли у Србији, нема услове да безбедно обави обдукцију преминулих од ковида 19.
Кардиохирург Миљко Ристић раније је изјавио да је у Србији урађено 17 обдукција преминулих од вируса корона и да су оне дале забрињавајуће резултате.

Међутим, др Дунђеровић одбацује те наводе и објашњава да, уколико тело стигне на обдукцију, а у клиници је доказано да је пацијент био позитиван на вирус корона, обдукција се сторнира.

„Одговорно тврдим да на нашем Институту нису рађене обдукције пацијената преминулих од вируса корона“, рекао је он.

У случајевима када због симптома током живота постоји оправдана сумња да је преминула особа била заражена вирусом корона, Институт може након смрти да уради пи-си-ар тест. Ако је позитиван, обдукција се не ради, а уколико је негативан — обавља се, каже Дунђеровић и истиче да не може да каже да ли ће уопште почети да раде обдукције преминулих од вируса корона.

Упитан по ком основу је кардиохирург Миљко Ристић тврдио да су те обдукције урађене, Дунђеровић одговара да то питање треба да буде упућено њему.
Он додаје да ће Институт ускоро и званично издати саопштење да обдукције преминулих од вируса корона нису рађене у овој установи.

На питање да ли ће против др Ристића покренути правни поступак, Дунђеровић је истакао да је Институт део Медицинског факултета и да ће сва правна питања бити решавана преко правне службе тог факултета, као и да су обавестили управу те високошколске установе и да очекују реакцију.

Дунђеровић је рекао да је, по њиховим сазнањима, у целом свету урађено свега неколико обдукција преминулих од ковида 19, и то у Америци и Немачкој.

Он је додао да је у Kини, у одређеном моменту када је преминуло 1.200 људи, урађена само једна ограничена обдукција. Према његовим сазнањима, у Италији, која је била жариште, није урађена ниједна.

На информацију да су у Институту за патологију Медицинског факултета рађене обдукције оних који су преминули од ковида 19, реаговао је и редовни професор судске медицине на Медицинском факултету проф. др Слободан Савић.

Он тврди да је од својих колега са Института за патологију Медицинског факултета сазнао да поменуте обдукције нису рађене у тој установи, да су подаци нетачни и да је практично немогуће да три обдуцента из Института за патологију ради 17 обдукција умрлих од ковида 19, а да нико од њихових колега за то не зна.

„Спреман сам да се извиним др Миљку Ристићу који је спорну изјаву дао, уколико се испостави да је био у праву, а ако то није случај, позивам га да јавно обзнани нетачност онога што је рекао“, објавио је др Савић на свом профилу на Фејсбуку.2 Коментара

  1. Ljudi, ko je radio, koji patolog, koliko njih, iz kojih krajeva Srb, gde su nalazi i potpisi…jer ima neko da odgovara za sirenje neistine? …Covek se lepo javio i rekao da nije radjeno nista jer bi on ni kriv ni duzan ispao kriv…zasto se ne ukljuce patolozi, pa vi struko niste normalni…cuj patolozi da ne sire infekciju radom, a epidemiolozi ne sire?…Taj skafander samo stiti infektiologe, epidemiologe a patologe ne?…Gde nam dovedose zdravstvo.Uzas

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.