Зашто Чедомир Јовановић није ухапшен? Чедомир Јовановић: Нисам сигуран шта могу да очекујем у будућности, али је се не плашим

1
Чеда Јовановић (Фото: Јутјуб)

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП и (још увек) посланик у Народној скупштини, није ухапшен након пријаве да је јуче на Новом Београду претукао власника Клинике за физикалну терапију “Физио центар“, јер тужилаштво у овом тренутку и даље чека извештај полиције о догађају, као и степен повреда које је претрпео оштећени, сазнаје Нова.рс.

Зашто Чедомир Јовановић није ухапшен? Чедомир Јовановић: Нисам сигуран шта могу да очекујем у будућности, али је се не плашим

“Тужилаштво још увек чека извештај полиције о догађају, као и лекарски налаз о повредама које је задобио оштећени. У зависности од тога биће познато да ли ће се уопште покретати кривични поступак”, речено је у Трећем основном тужилаштву за наш портал.

Ако тужилаштво, након добијања извештаја, одлучи да кривично гони Јовановића, за његово притварање или макар задржавање у трајању од 48 сати, постоји и препрека посланичког имунитета који Јовановић и даље ужива.

Наиме, према Пословнику Народне скупштине Србије – чланови 252, 253 и 254 пословника – “народни посланик, у складу с Уставом и законом, ужива имунитет од дана потврђивања до дана престанка мандата”.Најпре, треба рећи да је Јовановић (који није изабран за нови сазив Скупштине) и даље де јуре посланик Народне скупштине, с обзиром да нови сазив још није конституисан. Зато, он и даље ужива имунитет.

“Ако се народни посланик позвао на имунитет, не може да буде притворен, нити против њега може да се води кривични или други поступак у коме се може изрећи казна затвора, без одобрења Народне скупштине”, пише у Пословнику.

Шта ако тужилаштво ипак жели да га притвори?

У том случају, захтев за одобрење одређивања притвора за народног посланика и захтев за одобрење покретања кривичног поступка или другог поступка у коме се може изрећи казна затвора,каже пословник, надлежни орган (тужилаштво) подноси председнику Народне скупштине, који га упућује Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Зашто Чедомир Јовановић није ухапшен? Чедомир Јовановић: Нисам сигуран шта могу да очекујем у будућности, али је се не плашим

“Одбор је дужан да свој извештај, са предлогом одлуке, поднесе Народној скупштини”, наводи се у Пословнику. Није до краја јасно како би се овакав процес одржао у овом међувремену, док стари сазив Скупштине нема пуни легитимитет, а нови – не постоји.

Чеда се након инцидента огласио на Фејсбуку

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је вечерас доспео у жижу јавности након напада на власника клинике „Физио центар“ Жарка Ивковића тениским рекетом, огласио се вечерас на Фејсбуку.

Зашто Чедомир Јовановић није ухапшен? Чедомир Јовановић: Нисам сигуран шта могу да очекујем у будућности, али је се не плашим

Јовановић је напао данас нешто пре 17 сати власника клинике “Физио центар” Жарка Ивковића тениским рекетом, у тренутку док је он, иначе физиотерапеут, прегледао бебу. Правни заступник “Физио центра” Дејан Дубајић рекао је за Нова.рс  да је Јовановић ушао без маске, те да је његов клијент претрпео тешке телесне повреде.Нова.рс покушала је да контактира лидера ЛДП, како бисмо проверили ове наводе, међутим, један његов телефон је искључен, а на други на који смо послали питања одговор нисмо добили.

Иако се могло очекивати да се Јовановић обрати медијима и објасни шта се вечерас догодило, он се уместо тога огласио на Фејсбуку не објашњавајући вечерашњи инцидент.

“Фокусирам се на суштину, искључујем све остало”, написао је Јовановић на свом Фејсбук налогу.

Додаје да није сигуран шта може да очекује у будућности, али да је се не плаши јер зна за кога живи.

“За оне који су ‘ја’…. Анђелију, Зору, Јану, Михајла, Хрис, Јелу и вас ретке који сте упркос свему остали моји …и делим ваше бреме као што сви ви делите моје. Живим за то, волим због тога”, написао је лидер ЛДП-а.(Нова.рс)

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.