КАКО ЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ СРБИЈА ОД СЕПТЕМБРА КАД КРЕНЕ ДРУГИ ТАЛАС КОРОНЕ? Шта са школама, маскама, послом?

2

(Фото: pixabay. com)

Пре пар месеци било је говора о смиривању епидемије током лета и већ тада се размишљало о припреми за други талас вируса који је најављен за јесен. До јењавања епидемије није дошло доласком виших температура, десило се управо супротно, али оно што не можемо да одложимо јесте долазак јесени и стрепња од новог таласа.

Некако смо се навикли на овај нови начин живота који је донео корона вирус, али опет сада можемо само да претпоставимо како ће та друга или нова нормалност изгледати када дође јесен, а са њом и најављивани други талас вируса.

Једну од већих промена вирус је донео ђацима и наставницима. Због епидемије настава се одвијала онлајн, од куће, а полагање матурских и пријемних испита изгледало је такође потпуно другачије ове године због епидемиолошких мера.

Према неким првим најавама, и од септембра школарце и наставнике очекују нови изазови и другачија организација од оне на коју су навикли.

– У току лета разрађујемо неколико модела, све ће зависити од снаге пандемије. Учење на даљину није довољно, посебно није добро за млађе клинце, нарочито за прваке – рекао је раније министар просвете Младен Шарчевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Према његовим речима, разрађује се десетак модела и подмодела, а ниједна школа нема исте услове, све зависи од простора.

– Ако буде могуће да деца долазе у мањем броју, комбиноваћемо да то буде у различитим узрастима, групама, различитим недељама, школе ће планирати рад комбиновано – истакао је министар.

Што се тиче средњошколаца и студената, ту како каже, нема проблема, јер има довољно великих простора да може да се иде наизменично, по циклусима.

Ипак, извесно је да ће део, а можда и цела настава за школарце, па и студенте, бити онлајн.

Баш као што је неке послодавце и раднике почетак епидемије натерао на промену радног места и навикавање на неку другу пословну атмосферу, то се може очекивати и за период који нам предстоји.

Све је извесније да ће сви они који буду у могућности и на јесен стандардне канцеларије и уобичајено радно окружење заменити за рад од куће.




Тиме се смањују контакти, о којима се често говори, а што је и један од главних начина спречавања ширења вируса.

Прочитајте још:  Амерички научници тврде да имају решење за лечење коронавируса

Љубитељи спорта и спортских манифестација остаће ускраћени за уживање на трибинама уколико епидемиолошка ситуација и даље буде неповољна за одржавање истих. Претходно одржавање дербија, о којем се доста говорило, било је дозвољено због повољне епидемиолошке слике јер вирус у том периоду није толико циркулисао као сада. Према свему судећи, а и по речима др Дарије Кисић Тепавчевић, утакмице сада не треба да нам буду приоритет. Врло је вероватно да ће такве препоруке важити и за јесен јер спортски догађаји окупљају већи број људи, те се тиме даје простор вирусу за даље ширење.

– Не могу да схватим да је публика на утакмицама нешто што је најхитније и најпрече у овом моменту. Зависи од епидемиолошке ситуације, где је било омогућено постојала су правила како и ко треба да се понаша када су се утакмице играле – подсетила је раније др Кисић Тепавчевић.

Епидемија нам је ускратила и одлазак у позориште и биоскоп. Иако је било неких приредби на отвореном, а за време карантина и у онлајн издању, све је извесније да ћемо за одлазак у позориште и биоскоп бити ускраћени и за време другог таласа који се најављује за јесен.

Кризни штаб за борбу против корона вируса донео је недавно одлуку да је ношење маске обавезно на територији целе земље у затвореним просторима, а по препоруци и на отвореном уколико није могуће одржавање физичке дистанце.




Како се за јесен најављује други талас вируса, готово је сигурно да ће ношење маске бити обавезно и у том периоду, посебно јер је тада прети опасност и од сезонског грипа. Стални апели струке посебно се односе на поштовање ове епидемиолошке мере, а према њиховим речима маске нас штите чак 99 одсто уколико их сви носимо.

О доношењу нове мере и ношењу маске на територији целе Србије, др Кон је рекао да је циљ превенција односно да се спречи даље ширење вируса.

– Поготово ови који су старији од 65 година и хронични болесници, јер тако штите себе. У овој ситуацији када је вирус у циркулацији, једини исправни начин који обезбеђује да се 100 пута смањи преношење је да сви носе маске. Ако не знамо тачно ко је заразан онда једноставно је то једини начин. Ако носе само хронични болесници и старији од 65 себе ће штитити само 30 одсто. Ако маску носи онај ко носи вирус онда је заштита 95 одсто, а ако и једни и други носе, онда је заштита 99 одсто, јер не може бити 100 – рекао је раније др Кон и истакао да је потребно да се маска мења редовно, на два сата због овлаживања.

Прочитајте још:  Др Александра Влаховић Костршевић, специјалиста из биохемије и традиционалне медицине: Covid19 је политички пројекат усмерен против човека

У првом удару короне грађани Србије провели су у својим домовима 638 сати или више од 26,5 дана. О полицијском часу се доста говорило у протеклом периоду јер је вирус поново почео масовно да се шири. Ипак струка се није поново одлучила за овакву меру.

– Уколико ризик постане већи може и то да се деси и да се такве мере уводе, али у овом тренутку оне нису у разматрању – нагласио је раније имунолог др Срђа Јанковић.

Са друге стране, ако се ситуација екстремно погорша у наредном периоду, није искључено да и дане током јесени проведемо “под кључем”, опет, све зависи од наше дисциплине и од поштовања епидемиолошких мера.




Подсећамо, полицијски час је први пут уведен 18. марта и првобитно у скраћеном периоду, од 20.00 до 5.00 ујутро наредног дана. Међутим, у оваквом облику је важио само четири дана, пошто је већ од 22. марта продужен на период од 17.00 до 5.00, због чега су и све продавнице, апотеке и пекаре морале да мењају радно време.

Свакодневно се говори и о вакцини против корона вируса, али смо према свему судећи од ње још далеко јер како напомиње струка, да би таква вакцина могла да почне да се примењује најважније је да је она безбедна.

И док чекамо вакцину против короне, имамо ону проверену, против сезонског грипа који нас такође очекује на јесен, а најављена је и масовна вакцинација.

На питање када ће почети најављена вакцинација готово 2.000.000 људи тачније да ли ће бити завршена пре очекиваног другог таласа, др Срђа Јанковић је раније рекао:

– Суштина је да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса. Намера државе је да се за ову годину обезбеди већа количина вакцина против сезонског грипа. Ни грип није безазлена болест. Овај случај са короном нас је научио што је шире од самог тог вируса, а то је да не смемо да потцењујемо ниједан случај, нити потенцијал компликација. Ову пандемију, када хоћемо да поредимо са нечим, поредимо са пандемијом шпанске грознице – истакао је доктор Срђа Јанковић.

Прочитајте још:  ВЛАДА УСВОЈИЛА НОВЕ МЕРЕ: Ево шта креће да важи од недеље, а шта од 1. јануара

Корона вирус је доста утицао на путовања, многима је и покрварио летовања, а из дана у дан државне границе се отварају и затварају. Потпуно неизвесна ситуација затекла је туристе овог лета, а планирање путовања за јесен за сада је и даље велика авантура.




Одлуке о отварању и затварању граница прате епидемиолошку ситуацију у различитим земљама. Како је тренутна слика са корона вирусом код нас неповољна, рампе су спуштене за наше туристе на све стране.

Путовања нема, сви затварају границе и ограничавају проток људи због бојазни од вируса, а уколико се корона вирус не примири очигледно је да ће нас оваква ситуација дочекати и на јесен. Уколико не можете да одолите путовању, онда је најбоље да се одлучите за неко место у Србији што је и препорука струке још од почетка сезоне годишњих одмора.

Све потребне епидемиолошке мере предузете су и када је реч о заштити најмлађих, али и поред тога вирус је ипак успео да уђе у неке од њих, те је и то један од разлога због којег је мањи број деце у овим установама.

Са друге стране, родитељи који раде од куће имају могућност и да децу не воде у вртић, а у последње време је порасла потражња и за бебиситеркама.

У вртићима у престоници је сада свега 18 одсто деце, а уколико се оваква епидемиолошка ситуација задржи и на јесен врло је вероватно да ће све мење деце бити у вртићима и да ће се родитељи одлучивати за неки други вид чувања малишана.

И док свакодневно чекамо дневне извештаје о епидемиолошкој ситуацији и надамо се помаку на боље, не иде нам у прилог да правимо дугорочне планове јер је још увек неизвесно шта нас очекује.

Оно што можемо да урадимо јесте да поштујемо све савете и препоруке струке, те да јесен дочекамо са неком мирнијом епидемиолошком ситуацијом и спремни за најављени други талас корона вируса.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “КАКО ЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ СРБИЈА ОД СЕПТЕМБРА КАД КРЕНЕ ДРУГИ ТАЛАС КОРОНЕ? Шта са школама, маскама, послом?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *