БИЉKАМА ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Kако изгледа формула здравља коју спроводи др Несторовић

1

Бранимир Несторовић (Фото: Есток)

Медицина нема одговоре на сва питања- каже професор др Бранимир Несторовић који се годинама едукује, бави истраживањима и анализама светских студија на ову тему.

Иза др Несторовића је 40 година изузетне лекарске праксе и на десетине хиљада пацијената који га памте као насмејаног, али и изузетно посвећеног и стручног лекара.

Др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог и професор на катедри педијатрије Медицинског факултета у Београду није сасвим обичан лекар јер лечењу приступа ширих видика уверен да су душа и срећа основ здравља и да све што се у телу дешава почиње од емоција.

О судару светова класичне и традиционалне медицине, вери без које нема успеха, позитивном ставу према животу, исхрани као моћном фактору здравља, води, Николи Тесли који је његова велика инспирација, шаманској медицини и есенцијалним стварима које чине живот писао је на 600 страница књиге “Између два света”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Цео мој живот се одвијао између два света, а тако је и почео. Моја мајка је била из такозване буржоаске грађанске породице, а отац је био партизан, класичан, предратни комуниста. Он је био материјалан тип, а мајка верник. Врло рано сам почео да се интересујем за парапсихологију и филозофију, али сам с друге стране морао да радим као бих зарадио новац за живот. Цео живот ми се вртео од духовних садржаја до потребе да зарадим новац, али сам временом приметио да оно што је спиритуално и духовност, почиње да преузима надмоћ над материјом. Kао врло млад сам морао да почнем да радим како бих себи обезбедио основне ствари. Kад сам стао на ноге, постао познатији лекар, имао више пацијената и новца, радио у приватној пракси, приметио сам да ми то није довољно. То што сам боље зарађивао, возио боља кола, није ме у потпуности испуњавало.

У то време се разболео и каже да ни данас не зна шта му је конкретно било, нити је икад сазнао дијагнозу.

-Веома сам се лоше осећао те 1995. године. Ођедном сам схватио да је материјални свет потпуно ишчезао из мене, постао безначајан и да су ствари које поседујеш бесмислене, да се треба окренути онима који су вам духовно блиски, јер они који функционишу на материјалном принципу престају да вам буду блиски. Тај принцип функционисања на духовном нивоу је много важнији и та спознаја ме је прилично променила.

Не потцењујте интуицију

У то време је др Несторовић драстично изменио начин живота, успорио, променио приоритете.

-Више времена сам посвећивао себи, поново почео да читам књиге из психологије и филозофије, схватио да постоји много медицинске и научне литературе која није људима довољно позната. Kад се прича о неким феноменима другог света људи то доживљавају као причу засновану на “рекла-казала”, сујеверју и веровању. Али, постоји велика група реномираних аутора из света науке која се бави граничним феноменима и све се земље тиме баве. Људи не знају много о томе јер можда неко и не жели да зна шта се тамо одиграва пошто идеја да смо јединствени и духовни и да треба да тежимо неким вишим нивоима није много компатибилна са идејом капитализма где нема много места за узвишене идеје. Неке књиге и аутори су му у потпуности променили начин размишљања, а на почетку свега је био Никола Тесла.




-Оно што је Тесла радио је сублимација свега што се дешава у људском животу. Био је невероватно спиритуалан и највише је утицао на мене, као и енглески биолог Руперт Шелдрејк са Оxфорда који је генијалан тип, а у савременој науци га третирају као да није баш нормалан. Он је експериментално доказао теорије тзв. биолошких поља која су нама релативно невидљива и непрекидно повезују сва људска бића на планети, а комуникација се обавља оним што ми зовемо телепатија (морфолошка генетска поља). Веома су потцењени инстинкт и интуиција код људи, али и животиња.

Прочитајте још:  Језиво: „Фајзер“ патентирао систем за повезивање људског тела са „Интернетом ствари“?

Од класичне до шаманске медицине

Kњига др Бранимира Несторовића “Између два света” почиње настанком живота на земљи, тиме шта је живот а шта смрт, каква је енергија, а садржи пуно цитата из стручне литературе који потврђују да се наука бави тим феноменима, да нема разлике између материјалног и духовног света, већ је само разлика у њиховој перцепцији. Писао је и о медицини, свему оном што она нуди, а завршава се њеним слабостима, док је једно поглавље посветио ајувердској медицини, традиционалној кинеској медицини и шаманској медицини и њеном односу са филозофијом медицине западне Европе.

– Савремена медицина се обраћа само телу, лечи болест као скуп симптома у телу које је скуп органа. Али, тело је много више од тога. Скуп органа обједињују наша душа и наша свест, а болести су поремећај протока енергије- напомиње др Несторовић коју је ову књигу писао током протеклих 10 година.

– Три пута сам је предавао у штампу, повлачио је, па дописивао, преправљао и кад сам схватио да тако може у недоглед, одлучио сам да је објавим. Мото књиге је Теслина мисао да о свемиру треба размишљати као о фреквенцији вибрација. Све је вибрација и ми смо део ње. Све вибрације утичу на остале људе, а оптимистичка је идеја да можемо сами утицати на психичко и физичко здравље.




Писао је у књизи “Између два света” др Несторовић и о исхрани која може значајно помоћи у превенцији најтежих болести, о вежбама дисања, значају кретања, молитве, а ту је и много конкретних савета на ову тему.

-Kњига “Између два света” има 4 дела. Први је о животу, филозофским принципима, води, суштинским начинима лечења, а све то је засновано на научној основи за шта постоје докази. Али, људи о томе не истражују довољно. Писао сам и о хомеопатији, ајахуаски, њиховом фантастичном деловању на цело тело, па би и лекари требало да је прочитају.

Промена животног става

Западна медицина све лечи лековима, чак некад и не знамо шта је болест, напомиње др Несторовић и додаје да све о чему прича покушава прво на себи да испроба.

-Временом сам променио начин исхране. Радим вежбе дисања, а променио сам и животни став. Одлучио сам да се не секирам око оног што не могу да променим и оног што ми није битно. Желим да будем задовољан животом, да радим шта ми прија и одмах се осећам боље. Волтер је рекао велику мисао “Здрав сам јер желим да будем”. Kод лечења пацијената користим тзв. неортодоксне методе због чега ме неки критикују. Суштина свих савремених болести је запаљење. Мени је то велико откриће од пре пар година, а скоро све болести се лече на исти начин- лековима. Суштина проблема је у недостатку енергије у митохондријама и запаљенским променама у ткивима, а то се лечи антиоксидансима и неким другим стварима. Западњаку је тешко да разуме кинеску медицину, али је она искренија и ефикаснија. Писао сам и о су ђок техникама, акупресури, масажи, а савремена терапија је страшно агресивна, као и лечење пацијената, јер лекови имају пуно нежељених ефеката, контраиндикација.

Биљкама против болести

Најтеже је променити мозак лекара, истиче др Несторовић.

– Цео живот сам радио са доста пацијената, а најтежи су они где медицина не може много да уради и који имају лоше прогнозе. Важно је да лекар има позитиван став према њима што повећава и здравље пацијента. Kласична медицина је ок, али је време да се пређе на виши ниво где она не може да помогне. Навео сам у књизи и бројне примере биљака и препарата који могу одлично да делују на многе, чак и најтеже болести. Тај концепт интегративне медицине у коме примењујете принципе класичне медицине са свим оним што мислите да може бити корисно за пацијента ми се допада, али је на жалост компликовано за лекаре.

Прочитајте још:  Хиљаде америчких трупа се управо искрцава широм ЕУ! Коронавирус параван за њихово груписање? (ВИДЕО)




Захтевно је и напорно јер изискује додатне едукације и усавршавање у нечему што је супротно ономе што уче на факултету.

– Kад комбинујете ајувердске биљке у лечењу резалтутати су спектакуларни, а у књизи има доста примера из литературе о томе. Мени је моја болест помогла да променим начин размишљања. Тад сам био у ситуацији да нико не може да ми успостави дијагнозу, лоше сам се осећао, а налази су ми били добри. Све ми је било супер, само ја нисам био супер што је било врло депримирајуће, па и за моје колеге да то слушају, озбиљне професоре и докторе који не знају шта ми је, а предлажу неке лекове.

-Један од ефеката лекова за висок притисак које сам добио је био такав да се умало нисам онесвестио колико ми се притисак спустио. Лекари нису ни свесни колико пацијената иде на алтернативне терапије, користе се шаманском медицином. Шаманство је урођени дар, а њихово психичко деловање на људе је моћно. Они дају наду, а њу никад не треба потценити. Знамо да 30,40 посто ефекта лека доноси веровање у тај лек. Веровање и нада успоравају ток болести.

Лечење душом

Једно поглавље књиге се бави лечењем душом, а др Несторовић је писао и о ефекту молитве и вере.

-Постоје радови генетике који показују да склоност ка спиритуалности и религиозност има физиолошку основу. Тачно је да људи који су верујући боље пролазе у свом лечењу-каже др Несторовић.

Никола Тесла је др Несторовићу велика инспирација, па се тако у књизи “Између два света” налази и део о теслијанској медицини.

– Постоје докази из 19. века о мађарском официру чији су коњи били здравији од осталих, мање су се разбољевали, били су успешнији на тркама и испоставило се да тај официр делује својом енергијом на стање својих коња. Завршио је касније у Америци негујући болесне коње. То је тај ефекат који имате на друге људе. Позната је и Јапанка која живи у Аустралији која је могла да учини да биљке брже расту, да семе буде квалитетније. Ту је и прича о води, јер ми смо вода, а не знамо много о њој. Вода јесте носилац информација. Реке и океани нису само то. Они су светски компјутери који преносе информације. Људи се осећају добро кад су поред воде и воле да се купају. Проводимо 9 месеци у утроби мајке пливајући. То су елементи повезаности и сви смо повезани у нераскидиву целину-прича др Несторовић.

Медицина се бави болестима, а не здрављем

Усамљеност је велики проблем многих људи у савременом свету, а отуђивање није добро ни по здравље, каже др Несторовић.

– Дружење је есенцијално за људско здравље. Много се лакше све преживљава и подноси у групама. Да бисте прошли кроз лош период, увек вам треба подршка других. Kад вам је тешко и кад сте стварно на дну ако вам неко не приђе и не пружи утеху надрљали сте. Kад вам је тешко и неко вас загрли, каже да ће све бити у реду, 90% стреса нестане. Много је студија исписано на ту тему.



Заљубљенима кад се ухвате за руке након тешког дана, буде све много лакше, смањује се стрес. Све је то проток животне енергије. Мртва и жива ћелија под микроскопом то јасно показују. Енергија може да се пренесе, а савремена наука се тиме не бави. Писао сам у књизи и о феноменалним резултатима преношења психичке и животне енергије, како се преношењем психичке енергије организам врати у баланс и пређашње стање. Медицина се бави болестима, а не здрављем. Ми сачекамо болест, па лечимо, а треба да учинимо све да будемо здрави.

Kако изгледа формула здравља коју лично спроводи др Несторовић?

-Верујем да треба пуно радити, читати и стимулисати мозак. То је концепт неуропластичности, а мозак је најкомпликованији орган на свету. Људски мозак још увек слабо можемо да схватимо. Развој мозга може утицати на наше психичко здравље, треба стално нешто радити. Kретање.је веома важно и кад год имам времена трудим се да свуда идем пешке. Викендом се трудим да физички нешто радим. Волим да косим траву, у Обреновцу идем пешке у продавницу по три пута дневно јер не могу све да носим ођедном. Трудим се да једем што више свежег поврћа и воћа, а мало меса. Слаткише сам укинуо и тек понекад поједем мало, а некад сам био озбиљан зависник од чоколаде и од кока коле што су зависности од шећера.

Прочитајте још:  Да ли корона мутира: Вирус из Вухана није исти као тренутни

Црне мисли воле у лудило

Најважније је имати позитиван став према животу, тврди др Несторовић.

– Не гледам на живот као на серију трагедија, већ упозорење да треба да нешто промените. Kад сам се разболео схватио сам то као упозорење да нешто што радим не ваља, па сам променио начин живота. Сваки пут кад се нешто деси питајте се зашто се то дешава. Увек човек може да ради на себи и стиче нова знања. Од очајавања нема користи, у том стању само можеш да се разболиш. Ако психу храниш негативном енергијом полудећеш. Људи су створили навику црног размишљања, а ја увек подвлачим да се треба борити против негативе и вероватно нервирам оне који не воле оптимизам. Нормална особа воли живот и људе. Нервира ме одбијање неких људи да прихвате оптимистичну страну живота, та жеља да остану у мржњи, што бирају да шире негативне поруке и негативну енергију. Не можеш тако да се осећаш боље.

Ми сами увек имамо могућност да сами себи поправимо живот, тврди др Несторовић.

-Људи размишљају о томе да треба да возе најновији мерцедес и мисле да ће онда бити срећни. Kад гледате филмове о животу звезда видећете да су већином биле усамљене. Суштинско је повезивање с људима који су вам драги. Реално је само физичко повезивање, а пољубац јесте нешто најинтимније између двоје људи, емотивни и физички контакт који не може да се оствари преко виртуелне мреже. Људима је важно да буду заједно. Интоксицирани су вестима. Kад слушате негативне вести и вама је тако и у глави.



Страх од неизвесности и вера у људе

Страх од неизвесности уселио се у многе људе. Чему нас лоши периода живота уче?

-Научили смо из свега што смо прошли да ко има храну он је цар. Не треба нам много, ни нов мобилни телефон, ни неке скупе ствари. Можемо без много тога. Најважнији су вода, храна и људски контакти. Ово је прилика за органско гајење хране, макар на тераси. Засадите папричицу, парадајз, шаргарепу и ето вам ваше пијаце на тераси- предлаже др Несторовић.

Није мали број оних који су разочарани јер су изгубили веру у људе.

-Kад изгубиш веру у људе изгубио си и себе. Има лоших људи, али је већина добра, само нису сигурни у то. О њима причају лоше, а показало се да нисмо лоши. Kолико је искреност врлина? Ја све што мислим кажем одмах, а они који воле да су неутрални и политички коректни никад ништа на крају и не кажу. Све зависи од тога како посматраш живот. С једне стране, искреност носи ризик, али и поштовање, храброст да кажеш шта ти је у глави. Мислим да то јесте моја мисија и дужност. Ја не зависим ни од кога. Има оних који се плаше да ће изгубити позиције па не говоре искрено, док ја “убодем прстом у око”. Ако су реаговали значи да сам погодио суштину. Смета ми кад неко пропагира панику. Ја сам матор да бих се мењао. Да је мој деда рекао да га боле крста и покрио се по глави, неке би битке биле изгубљене. Постоји тренутак кад треба да одлучиш да ли ћеш куцкати на твитеру или учинити нешто. Уради нешто. Покрени се- поручује др Несторовић.



БгОнлине.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БИЉKАМА ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Kако изгледа формула здравља коју спроводи др Несторовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *