ХРВАТИМА СМЕТА СВЕ СРПСКО: У сабору влада екстремизам

0
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

НАКОН Иве Санадера, бившег премијера који је на дуготрајном издржавању затворске казне, Андреј Пленковић други је хрватски политичар који ће успети да обезбеди други премијерски мандат.

Уз подршку мањинаца и двојице посланика из минијатурних странака, те ХЏ који је тријумфирао на недавним изборима, Пленковић би након маратонске расправе у парламенту требао бити потврђен за премијера, уз избор министара из новог кабинета.

Најављујући програм Пленковић је рекао да је циљ владе да у наредне четири године просечна плата у Хрватској износи 1000 евра, док минимална 560. Нова влада, у којој су већином стари министри, треба да створи услове за отварање нових 100.000 радних места, а ПДВ за храну биће са 25 одсто смањен на 13.




– Ове нас године очекује пад од 10 одсто, али већ следеће би уз Грчку требали да имамо највећи раст од 7,5 одсто – рекао је Пленковић посланицима, уз најаву да ће министрима убудуће бити укинут имунитет, како би се лакше осигурала борба против корупције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Посланици су се занимали и хоће ли Вуковар напокон добити двојезичне табле, а Пленковић је одговорио да је јако добро упознат са ситуацијом у том граду.

– Вуковар је симбол слободе, жртве и Домовинског рата, а питање суживота са националним мањинама је јако важно. Ми ћемо поштовати закон и гледати специфичне околности које постоје у граду.

Посланици из редова Домовинског покрета певача Мирослава Шкоре протестовали су што ће нова влада бити изабрана гласовима националних мањина.




– Немамо ништа против ниједне мањине, ту смо либералнији од других, али хрватска влада не би смела да буде изабрана њиховим гласовима – рекао је у име Домовинског покрета др Милан Вркљан.

Прочитајте још:  За злочин на Динари 1995. године још нико није одговарао

Посланици крајње деснице Каролини Видовић Кришто засметала је сарадња ХЏ-а и СДСС-а, па је избор представника националникх мањина назвала протууставним.

– Пуповац је присегнуо у сабору а после је био на обележавању оплакивања Домовинског рата и слушао лажи да су Хрвати убили милион људи, да би Пленковић одговорио да су мањине богатство Хрватске. Ви то покушајте да мењате, ми нећемо.



Ј. Кеблер / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *