„Торлак” поново прави вакцину против грипа

1

Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” произвешће за предстојећу сезону домаћу вакцину против грипа којом ће бити вакцинисани грађани Србије. Све произведене количине биће на располагању нашим држављанима, кажу у Министарству здравља, а остатак цепива неопходан за вакцинисање нације биће набављен преко јавне набавке. У ресорном министарству за „Политику” кажу да ће бити произведено мање домаћих вакцина од планираних јер су готово сви капацитети Института „Торлак” усмерени на борбу против ковида 19.

– „Торлак” ће за ову годину имати своју вакцину против грипа. Планирана је производња између 100.000 и 150.000 доза – најавила је за „Политику” др Вера Стоиљковић, директорка Института „Торлак”.

Ово ће бити прва српска вакцина „Торваксфлу” против сезонског грипа, после паузе од 15 година. Реч је о тровалентној вакцини која садржи два типа А вируса и један тип Б вируса. Намењена је популацији од 18 до 65 година. Вакцина је једнодозна, не садржи конзервансе и адјуванс.

Ипак, ове количине домаће вакцине неће бити довољне да би се спровео план државног врха да се против грипа у нашој земљи вакцинишу два милиона грађана. Подсећања ради, председник Александар Вучић је приметио:

– Мораћемо да избегнемо судар короне и грипа, што значи да ћемо морати да вакцинишемо више од два милиона људи против грипа.
– Вакцину ће морати да приме они који раде у војсци, полицији, потом шалтерски службеници, пензионери, деца од три до 12 година и сви хронични болесници, да бисмо избегли ту савршену олују. Очекујемо најтежи талас короне око 1. новембра. Пре тога ће већ кренути грип и то морамо да избегнемо по сваку цену – истакао је Вучић.

Која ће инострана вакцина бити купљена биће познато када се заврше јавне набавке. Прошле године је држава у првој фази купила четворовалентну вакцину „Санофи Пастера”, једнодозну, у шприцу. Заштита од грипа коштала је 217.239.660 динара са пе-де-ве-ом, односно 679 динара по дози. Касније су набављане, због великог интересовања, додатне дозе, па је на крају вакцинисано око 300.000 грађана.

А ако је судити по искуству из претходних година, вакцинација би могла да почне већ после 15. октобра, када вакцину заводи за јавно здравље дистрибуирају домовима здравља. Сезона грипа може да траје до маја, али најжешћи удар је од децембра до краја фебруара. Од грипа годишње оболи од три до пет милиона људи у свету, а живот изгуби од 290.000 до 650.000 особа. Сваке сезоне од грипа оболи између пет и десет одсто становништва, а у случају пандемије од 30 до 50 одсто људи. Вакцина против грипа даје имунитет особи за ту сезону, али већ наредне године мора опет да је добије. То значи да штити од шест до 12 месеци, а време неопходно за стицање имунитета је две до три недеље након добијања вакцине.

Професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, каже да су сојеви вируса који ће бити коришћени у вакцинама одређени још у фебруару. Он објашњава да за разлику од Американаца ми немамо процену колико људи у Србији умире од последице грипа, али да вероватно тај број достигне неколико стотина сваке године. То су углавном старији људи, који већ имају неку хроничну болест. Међутим, др Радовановић упозорава да ова вакцина није свемогућа и да не штити особу сто одсто, као и да већу заштиту пружа млађим него старијим особама. Ипак, исплати се и да старији буду вакцинисани јер иако оболе од грипа имају већу шансу за преживљавање.
– Не верујем да ће више од пола милиона људи пристати да се вакцинише. То би морало да се има у виду. Једино ако се натерају да је приме здравствени радници и још неке категорије становништва. У САД су здравствена осигурања условила да здравствени радници морају да се вакцинишу и они имају висок обухват вакцинацијом ове категорије људи. А ко ће је добијати бесплатно зависи, како каже, од држава. За грип је она обавезна за неке категорије и питање је хоће ли се применити закон. Ако је обавезна за неке категорије, онда је не плаћају особе које спадају у те групе, а ако је препоручена онда може фонд да изађе са неком партиципацијом. Ипак, можда држава реши да вакцина буде бесплатна за све грађане и то на основу одлуке владе. Будући да „Торлакова” вакцина штити особе до 65 године, онда ће сви старији примати увозну, где нема тог ограничења – истиче др Радовановић.

У САД је обухват вакцинацијом здравствених радника већи од 95 одсто. Код нас свега око 8,5 одсто. На пример, у сезони 2017/2018. године вакцинисано је 13.245 запослених у здравству. Вакцина је намењена и за вакцинацију особа са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом… Потребно је да је добију и особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Неопходна је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код запослених у јавним службама које су у ризику јер долазе у контакт са великим бројем људи.
Од 14 држава три успеле да створе цепиво

Пројекат израде домаће вакцине је почео иницијативом Министарства здравља да се 2006. године реконструише погон за производњу вакцина против грипа. Три године касније Институт се прикључио пројекту Светске здравствене организације (СЗО) „Глобални акциони план за производњу вакцине против грипа”, у који је укључено 14 земаља, а само су три успеле да произведу вакцину против грипа – Србија, Бразил и Вијетнам. „Торлак” је претходних година производио пет бактеријских вакцина, од којих су четири из обавезног Календара вакцинације. Из њихових погона редовно излазе – вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља, вакцина против дифтерије и тетануса, вакцина против дифтерије и тетануса за одрасле, вакцина против тетануса, бесеже вакцина. Ту си и серуми, и то антисерум против змијског отрова и антитоксин тетануса. Мало је познато да осим вакцина и серума ова установа производи алергене, подлоге и имунолошке препарате.

Шта ако се вируси укрсте

Научници широм света забринути су до каквог имуног одговора код људи може да дође када се у сезони укрсте ковид 19 и грип, односно да ли грип додатно погоршава здравствено стање особе са ковидом 19. То се до сада догодило, додуше у малом броју случајева, осим у Вухану у Кини, јер је корона светом почела да хара онда када је грип полако губио своју снагу. Забележен је случај четрдесетчетворогодишњег Филипинца који је у исто време имао обе болести и преминуо. Лекари једне болнице у Вухану својевремено су саопштили да су имали пацијенте са обе болести и да су они имали већа оштећења срца и јаче упале, као и да су многи изгубили живот. Осим тога, постоји и бојазан да ли ће здравствени системи моћи да збрине све пацијенте ако масовно крене оболевање од короне и грипа у исто време.Данијела Давидов-Кесар / Политика

1 Коментар

  1. Зашто СЗО забрањује обдукцију умрлих од короне вируса???
    Једини прави начин да се спозна права природа корона вирса –
    јесте обдукција умрлих.
    Тек по обдукцији знаће се какве су последице и узрок оболевања,
    као и могућност ефикасног лечења.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.