Биљка звана чисто злато: Смањује отоке, лечи плућа, спречава карцином и елиминише вирусе и бактерије из организма!

0
(фото: Shutterstock)

Бршљан, зимзелен, зеленгора (лат. Хедера хелиx) је често потцењан када су здравствени бенефити у питању, јер му се приписује много мање лековитих својстава него што објективно поседује или је познато.

Расте на сеновитим местима, захтева много влаге, а хладноћа му не смета, па остаје зелен целе године. Због тога је омиљен и као декоративна биљка, посебно у зимској сезони.

Поред лепог изгледа, бршљан има и значајна лековита својства.

У античкој Грчкој Хипократ је користио бршљан за превенцију тровања, смањење отока и као анестетик.
Данас се користи у третману респираторних стања, попут астме, бронхитиса, хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), затим код запаљења и артритиса. Бршљан показује антиинфламаторно, антиоксидативно, антивирусно, спазмолитичко, антимикробно и антитуморско дејство.

Сапонини и флавоноиди су главне активне компоненте ове биљке и најчешће су и биле предмет научних истраживања. Сапонини олакшавају ресорпцију из црева и боре се против бактерија. Флавоноиди отклањају токсине из организма, јачају зидове крвних судова, смањују алергију, модулирају ензимску активност у организму.

Бршљан помаже у опуштању дисајних путева и смањује кашаљ, што је посебно важно код особа са алергијама, астмом, бронхитисом и ХОБП.

Антиинфламаторни ефекат лишћа бршљана може да помогне код алергија тако што блокира хистамин, који се ослобађа као одговор на алергене.

Редукује плесан и побољшава квалитет ваздуха
Бршљан се убраја у топ 10 биљака које имају способност пречишћавања ваздуха, каже НАСА. Бршљан отклања отрове попут бензена, формалдехида, ксилена и толуена, за које је познато да могу да изазову тзв. „синдром болесне зграде“, тј. стање када се људи разбољевају зато што проводе време у одређеној згради или просторији.

Једна научна студија је открила да бршљан може да смањи број честица фекалне материје и буђи. Истраживачи су открили да количина фекалне материје опада за више од 94%, а буђи за 78,5%. у току 12 сати. Ове студије су, међутим, рађене у малом и ограниченом простору, тако да у домаћинству бршљан вероватно није ефикасан као прави пречишћивач ваздуха.

Могући нови третман код артритиса

Екстракт бршљана може бити од користи особама са артритисом. Једна студија на мишевима је показала да су се симптоми запаљења и отицање шака и зглобова продуктивно смањивали током 7 дана третмана. Да би се ове сугестије о ефикасности бршљана код артритиса и потврдиле потребно је спровести више истраживања на људима.(Стил.курир.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.