ГОЈКОВИЋ БРИЉИРА: По смртности од короне смо најуспешнији!?

1
Зоран Гојковић (Фото: Јутјуб)

Члан Кризног штаба и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, одговарајући јуче на питања новинара о изјави члана СЗО да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа када је у питању епидемија коронавируса, имао је скандалозну изјаву када је рекао „да је Србија по стопи смртности боља и од неких најразвијенијих земаља“.

На редовној конференцији за новинаре у Палати Србије чланова Кризног штаба Владе за сузбијање епидемије коронавируса, Гојковић је јуче износио најновије податке о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Одговарајући на питања новинара о изјави члана СЗО да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа, др Гојковић је рекао да се о успешности земаља може говорити тек када се пандемија заврши и да је сада тешко поредити стања.

“Неке земље су тек изашле, неке тек улазе у епидемије, а земље Западног Балкана успешно су се бориле у првом кругу. Србија је предњачила у овој борби и имали смо најмању смртност. Први смо и изашли из овог круга, док су друге земље теже поднеле епидемију и имале су велику смртност”, рекао је Гојковић.
Након што је рекао да ће се тек видети како ће се њихово релаксирање мера одразити на други талас или пик епидемије, Гојковић износи невероватну оцену:

“И даље је Србија по стопи морталитета, односно умрлих пацијената једна од најуспешнијих земаља и пуно, пуно успешнија од много богатијих и много развијених земаља и Европе и света”.

Ову изјава наишла је и на оштре критике корисника друштвених мрежа. Наиме, један од коменатара био је “Госпођо Брнабић да ли је и за вас ово успех?”.

“Може ли неко од струке да ово преведе? Или је ово дословно”, само је неки од коментара на твитеру.

“Успешно умиремо и по томе смо најбољи… Тако ја доживљавам”, каже један твитераш.

Други оцењује ” Реално, кидамо обољевање и умирање, и то одавно, а не као неки, тек сад кад је дошао овај вирус”.

Ово међутим није једини скандалозан наступ Гојковића.
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић постао је једно од најпознатијих лица у Србији, наступајући као члан Кризног штаба на конференцијама за новинаре.

Прославио се прво изјавом о стоматологу из Новог Сада Станиславу Остојићу, против ког је покрајинска власт покренула кривичну пријаву јер је наводно “намерно радио заражен”, а ког данима нису хтели да хоспитализују.

Упркос свему томе и свим доказима да је тражио помоћ на време, Покрајински секретар за здравство Гојковић је свега пар дана по његовој хоспитализацији затражио покретање кривичне пријаве против зубара, јер је “свесно са симптомима ишао у ординацију”. Гојковић није коментарисао доказе о пропустима у процедури, само је изјавио како “није мислио на тог стоматолога”.

Непуних месец дана касније, Остојић је преминуо.

Уследиле су изјаве о готово идиличној слици здравственог система у Војводини, коју је нарушио текст новинарке Ане Лалић, која је објавила сведочења медицинских радника у Клиничком центру Војводине о томе да им недостаје заштитне опреме и да се баш не поштују утврђене процедуре, те да поједини радници прете штрајком, јер немају заштитну опрему.

Гојковић је оштро одбацио наводе о хаосу у тој медицинској установи, а онда оценио да те “лажи пласирају они који су незадовољни својим статусом и позицијама”, алудирајући на оне који су били на руководећим местима за време претходне власти.
Клинички центар Војводине спровео је интерну истрагу како би установио ко је одавао информације Ани Лалић, а формирање комисије и истрагу је наложио управо Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Овај специјалиста ортопедије је иначе познат и по лажном лекарском извештају о прегледу који није обавио, утврдивши притом повреде које никада нису задобијене и то код особе која није ни била у његовој ординацији. На крају је такав лажни извештај оверио печатом свог колеге специјалисте ортопедије без његовог знања, фалсификујући чак и његов потпис.

Иако је оптужен да је издавањем лажираног лекарског уверења починио кривично дело фалсификовања исправе, Гојковићу није суђено јер је у августу 2013. године склопио договор са Тужилаштвом о примени института опортунитета, чиме је избегао кривично гоњење уплаћујући одређену суму новца у хуманитарне сврхе.

Још један скандал везан је за Гојковићево име, а то је да је у Клиничком центру Војводине, по његовом доласку на место Покрајинског секретара за здравство запослено скоро стотину људи на одређено време, на терет секретаријата. Међу њима нашло се и шесторо људи који су редом постављани на кључна места у финансијском сектору КЦВ, а касније запсолени на неодређено. Сви они су индикативно, у пријатељским и кумовским односима са секретаром Гојковићем.Нова.рс

1 Коментар

 1. „да је Србија по стопи смртности боља и од неких најразвијенијих земаља“.
  Глупсон је ипак рекао ИСТИНУ, јер по задатку партијском и од СЗО морају фризирати број мртвих и заражених од короне а за то су и добро плаћени, болнице добијају 20К$ по умрлом ако су у питању „ВИП“ личности и много више, породице умрлих за трошкове сахране … „кризни штабови“ дебеле коверте … Па се бацили на посао у болницама, домовима здравља, домовима за старе …
  Е зато се несретник хвали у фазону ми смо боље обавили добијени ( плаћени ) задатак од неких најразвијенијих земаља ( тамо су ето мање способни од нас )
  Ето зашто предњачимо! обична похлепа за коруптивним новцем.
  Ако размишљамо својом главом ( како нам ова новина налаже ), можемо доћи до закључка да је корона искоренила све смртне болести и да се данас умире само од ње. Јер у вестима не постоје умирања од канцера, болести срца , крвотока, тровања, шећерне болести, глади, па чак ни сиде ( бивше узданице акцијаша короне ), самоубиства, пуцачине … те узрочне болести смрти више нико не пријављује јер се то не плаћа.
  Или све смрти приписују корони или других смрти и нема што треба да нас наведе да дођемо до закључка како ћемо бити спашени од смрти када будемо вакцинисани „против короне“
  Али ту је бројање смрти збирно на које акцијаши нису рачунали, нису додатно платили и тако да је изостало фризирано у укупном скору и направило провидну „грешку“! али само док не укапирају „пропуст“ који ће сигурно покушати исправити у статистичким заводима вагонима новца. Видећемо, Ето нема савршеног злочина.
  Иначе смртност је мања него у истим периодима него протеклих година.
  Шкртице требали су и „статистичарима“ дати дебеле коверте па да буде „права пандемија“ а не овако ћорак пандемија.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.