Руска влада одобрила уговор: Србија ће моћи да извози без царине на тржиште од 183 милиона људи

1
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ Gerard Julien/Pool/Maxppp out)

Руска Влада саопштила је да је одобрила ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). Тај уговор омогућава да Србија може да извози производе без царине на тржиште од 183 милиона људи, колико има у тој Унији.

Како је навела у саопштењу на званичном сајту, руска Влада је одлучила да одобри нацрт савезног закона „О ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, са једне стране, и Републике Србије, са друге стране“ и да га проследи на усвајање Државној думи у складу са утврђеном процедуром, преноси Танјуг.
Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Тај уговор ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију.

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица – Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана.

Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.
Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака…

Према споразуму који је потписан, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Један од услова за потписивање Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ било је и потписивање Фитосанитарног споразума којим се уређује извоз робе биљног порекла у ЕАЕУ.
Годишња робна размена са ових пет земаља чланица Евроазијске уније била је 2018. 3,4 милијарде долара.

Из Србије је извезена роба вредна 1,1 милијарду долара, а увезена у вредности од 2,3 милијарде.

Евроазијска економска унија је основана 1. јануара 2015. године на идеју руског председника Владимира Путина.

Бруто друштвени производ у ЕЕУ је 1,9 трилиона долара, односно 3,2 одсто светског БДП-а, док је незапосленост 5,4 процента.1 Коментар

 1. А шта то да извозимо када је привреда у рукама шпекуланата и банкстерских касирки (
  политичара и неписмених тајкуна ) којима једино иде добро од руке зајмање на терет грађана, нерођеног потомства, пљачка буџета и изоношење опљачканог на којекаква острва.
  Да је тако, а тако је доказ је да Србија увози лук, парадајз, пасуљ … ( и све остало замисливо и не замисливо ) и тиме храни децу коју извози на светску пијацу као једини артикал у време беле куге!
  Али добро да је Русија пружила Србији руку економског спаса, коју би могли искористити у скорије време када банкстерски пренадувани балон пукне под притиском новонаилазећих васељенских зрачења.
  У складу са тим наилазећим временом и песма
  https://www.youtube.com/watch?v=JLTdiZsfjNo

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.