АФРИКА СЕ РАЗДВАЈА: На помолу НОВИ ОКЕАН, ево како ће изгледати афрички континент у будућности

0

На том месту, које је и једно од најврелијих места на Земљи – дуж сушног подручја Афар, у Источној Африци, могуће је стајати тачно на месту где се, дубоко под земљом, континент управо раздваја.

За сада је најочитији доказ нова пукотина, дугачка 56 километара у Етиопској пустињи.

Тектонску судбину афричког континента научници проучавају већ неколико деценија, а нова сателитска мерења помажу им да боље прате и разумеју промене.

– Ово је једино место на Земљи где може да се проучи како континентални расед постаје океански – рекао је Кристофер Мур, са Универзитета у Лидсу, у Великој Британији, који ради на томе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Земљину кору чини десетак великих тектонских, каменитих плоча које се непрестано сударају, пењу се једна на другу, подвлаче се или се удаљавају.

Последњих 30 милиона година Арабијска плоча се удаљава од Африке, чиме су настали Црвено море и Аденски залив. Сомалијска плоча у источној Африци такође се удаљава од Нубијске плоче дуж долине Источне Африке, која се протеже кроз Етиопију и Кенију.

Још се не зна много, укључујући и због чега се распада афрички континент. Неки сматрају да би узрок могло бити масивно кретање прегрејаних растопљених стена – магме, која се испод Источне Африке уздиже из Земљиног плашта.

Посљедњих година ГПС инструменти који се ослањају на мерење са сателита, преобразили су то истраживање, омогућивши научницима да прецизно, у милиметрима, мере кретање тла, рекао је геофизичар Кен МекДдоналд, професор Калифорнијског универзитета у Санта Барбари.

Прочитајте још:  Државни архив је први пут објавио фотографије са места погибије Јурија Гагарина




Уз то се та појава прати сталним теренским истраживањем на месту где се дешава, у региону Афар који се назива „Дантеовим паклом“ – рекла је Синтија Ебингер, геофизичарка Универзитета у Њу Орлеансу, која тамо често ради.

– Најтоплији и даље насељен град на Земљиној површини је управо у Афару, где је температура често изнад 55 степени Целзијуса дању, а ноћу се ‘охлади’ до 35 степени – рекла је Ебингер.

Временом ће се сада јединствен афрички континент поделити и настаће нови океан тако што ће Аденски залив и Црвено море преплавити регион Афара и читаву низију Источне Африке чији ће један део остати сув и постати нови, мали континент, очекује МекДдоналд.

Три плоче се раздвајају различитим брзинама: Арабијска плоча помера се од Африке брзином од око 2,5 центиметра годишње, док се две афричке плоче одвајају упола спорије, рекао је он.




Иако је то врло споро, истраживачи кажу да су ипак јасни знаци да се то дешава јер, како се плоче „љуште“ једна са друге, региструју и да материјал из дубоке унутрашњости Земље иде ка површини, формирајући обод будућег океана.

Две Африке и нови океан

Потпуно пусто пространство налази се изнад споја три огромне, тектонске плоче које се врло споро „љуште“ једна с друге. То је сложен геолошки процес за који научници кажу да ће кроз бар неколико милиона година сасвим поцепати Африку на два континента и створити нови океански басен.

Прочитајте још:  Крвава боја кобалта: „Гугл“, „Епл“ и „Тесла“ међу оптуженима због смрти деце у Конгу

Јединствене особености Афара

Сматра се да ће настанак новог океана у Африци трајати најмање пет до десет милиона година. Научницима је то посебно занимљиво јер се дешава у Афару – на граници Нубијске, Сомалијске и Арапске плоче, пошто тај простор има јединствене геолошке особености.

Силовити расед

Џиновска пукотина од 56 километара која се у Етиопској пустињи отворила 2005. године. Тај силовити расед који је настао за само неколико дана, еквивалентан је стотинама година уобичајеног кретања тектонских плоча.



Магазин Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *