ЧУДО СЕ ДЕСИЛО! СЕВЕРНА КОРЕЈА ТРАЖИЛА ПОМОЋ САД: Против ове силе је и Пјонгјанг признао да је немоћан (ВИДЕО)

0

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Северна Кореја је затражила помоћ америчких научника пошто се земља плаши штете коју ће изазвати ерупција супер вулкана.

Планина Пеакту је активни вулкан и највиша планина ланца Чангбаи и Баекдудаган која се налази на кинеско-севернокорејској граници. Корејци вулкану и његовом гротлу додељују митски квалитет, сматрајући то духовним домом своје земље, а планина игра важну културну улогу у корејским државама, помиње се у обе њихове државне химне и приказује се на државном грбу севера Кореја. Велики кратер, назван Небеско језеро, налази се у калдери на врху планине, формиран ерупцијом “миленијума” 946. године, која је у небо послала око 30 кубних километара тефре у једној од највећих и најнасилнијих ерупција у последњих 5000 година.

Вулкан је био миран од последње велике ерупције, па све до 2002. године, када је током низа година било низа мини земљотреса проузрокованих сеизмичким активностима унутар вулкана.




Иако је након 2005. године поново утихнуло, кратка активност алармирала је севернокорејске власти и приморала их да одбаце своју политику изолације и тајности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Посегнули су у суседне земље, укључујући Кину, и затражили техничку помоћ за проучавање вулкана.

Али њихови страхови су такође довели до ретке сарадње 2013. године између тима севернокорејских стручњака под водством Ри Кионг-Сонг из Земљотресне управе у Пјонгјангу и тима западних научника које је предводио Џејмс Хамонд са лондонског Универзитета.

Упркос томе што је Ким Џонг-ун наставио горку свађу са Западом, одобрио је тиму међународних научника, укључујући стручњаке из Велике Британије и САД, приступ Северној Кореји како би помогли локалним стручњацима да проуче супер вулкан и процене ризик од ерупције.

Прочитајте још:  Насилни протести у САД нису спонтани




Резултати студије објављени су у часопису Science Advances у априлу 2016. године.

Подаци прикупљени од стране стручњака показали су да је планина Паекту још увек активна и да може да експлодира.

Али научници су рекли да би желели да се врате у Северну Кореју како би обавили детаљније студије како би побољшали своју способност предвиђања када и како вулкан може еруптирати, што се још није догодило.

Према америчкој сеизмологињи Геолошког завода Кајла Јаковина, која је била коаутор студије за 2016. годину, подаци прикупљени током две године праћења планине Паекту указивали су на присуство делимично растопљене магме у вулкану.

То је указало истраживачима да је вулкан и даље активан и да би могао да се активира у будућности.



Курир / Еспресо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *