Истраживање показало: Редовна конзумација ове биљке може довести до смањења ризика од рака простате

0

Редовна конзумација гљива може довести до смањења ризика од рака простате за 17%, тврди тим јапанских истраживача.
На основу података прикупљених током истраживања у коме је учествовало 36.000 мушкараца, старости од 40 до 79 година, откривено је да је конзумирање гљива обрнуто повезано са појавом рака простате.

Kонкретно, учесници који су редовно јели гљиве, једном до два пута недељно, имали су осам процената нижи ризик од рака простате. Они који су јели гљиве више од три пута недељно, са друге стране, имали су невероватних 17 процената нижи ризик од рака простате.

Ови ефекти су били посебно изражени код мушкараца старијих од 50 година и код мушкараца чија се исхрана састојала од ниског уноса воц́а и поврц́а, али високог уноса меса и млека. Тим међутим није прикупио информације о одређеним врстама гљива и стога није разјаснио молекуларне механизме гљива који стоје иза ефеката борбе против рака.Становници Јапана спадају међу људе са најдужим животним веком на земљи. Научници нагађају да би се то могло приписати здравој исхрани. Између осталих, гљиве су један од најпопуларнијих састојака јапанске кухиње. У ствари, гљиве, било свеже или сушене, често се користе и у другим источноазијским кухињама, укључујуц́и кинеску и корејску.

Многобројне врсте гљива су уобичајени састојци у биљним лековима који се користе у традиционалној кинеској медицини и другим древним облицима медицине. Из тог разлога, не би требало да чуди што гљиве све више постају занимљива тема савремене науке.

Гљиве попут реиши и шитаке су неке од моц́них лековитих гљива које снижавају висок крвни притисак, помажу у лечењу бронхитиса и дијабетеса, а постоје и извештаји који објашњавају како реиши може да се користи у борби против рака.Wебтрибуне.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.