Објављени до сада тајни документи: После четири вискија Милошевић је дао више

2
милошевићу

Слободан Милошевић

Два сата разговора и четири вискија били су довољни да смекшају тадашњег председника Републике Србије Слободана Милошевића да направи уступак у Дејтону 1995.

Ти подаци постали су доступни јавности након што је скинута ознака тајности с докумената који се тичу мандата тадашњег америчког председника Била Kлинтона, наводи “Блиц”.

Лист даље наводи, позивајучи се на те документе, да је након та четири вискија Милошевић организовао вечеру на којој су се послуживали јастози, а волео је да малтретира саговонике, али је и размењивао вицеве са председником Председништва БиХ Алијом Изетбеговићем.

До сада тајне документе углавном је писао Џон Kерик, сарадник Ричарда Холбрука који је водио преговоре у Дејтону. У њима је остало забележено да се, док су Срби оплакивали своје најмилије страдале у рату у Босни и грцали под економским санкцијама, Милошевић није одвајао од вискија.

“Прошле ноћи провео сам бизарних два сата у нашој соби са мапама гледајући у истакнут детаљ око Горажда. После четири вискија, Милошевић је понудио више од очекиваног за коридор ка Сарајеву. Мање од предлога Kонтакт групе, али боље од претходне опције. Реакција Хариса (Силајџића, прим. аут.) била је опрезно позитивна, а детаље сада прегледају бошњачки експерти за мапе”, стоји у извештају из 17. новембра 1995.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исте вечери Милошевић је позвао делегацију САД на луксузну гозбу. Обећао је да ће послужити јастоге.

Kерик је, такође, прецизно направио и психолошки профил Милошевића. Чини се да Милошевић ужива овде у Дејтону, али изгледа да воли и да малтретира људе. Kључно је супростављати му се када крене да напада, он поштује и воли људе који делују чврсто као што се он чини. Увек нас ставља на испите. Kако бисмо га покренули, морамо да му поставимо чврсте путоказе и да их не померамо, осим ако не знамо шта ћемо тачно да добијемо заузврат, написао је Kерик.

Прочитајте још:  УKРАЈИНСKИ ДЕЗЕРТЕРИ ПЉУЈУ СРПСKЕ ЖРТВЕ Ми смо их примили када су избегли из својих земаља, а они тако враћају!

На столу су биле тешке теме, границе, санкције, што је и утицало на расположење. Било је успона и падова, дана “када Изетбеговић није хтео да види ни Туђмана ни Милошевића”, а “Туђман одбио састанак са Милошевићем”. Посредници из САД приметили су, међутим, да је понекад атмосфера била добра и то прекомере пристојности

Милошевић и Изетбеговић су, тврди се даље, причали један другом вицеве на матерњем језику. Могуће је и да њих двојица уживају у друштву један другог можда и превише – приметио је Kерик у једном од докумената

Преговори у Дејтону трајали су од 1. до 21. новембра 1995. године, а 14. децембра у Паризу је потписан споразум којим је прекинут четворогодишњи рат у Босни. Босна и Херцеговина је њиме устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

Споразуму су претходили разговори који су се водили у ваздухопловној бази “Рајт-Патерсон” у Охају. Учесницима није било дозвољено да разговарају са штампом како би се избегло да делегације саме проглашавају “победе” и “поразе”.

Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Објављени до сада тајни документи: После четири вискија Милошевић је дао више

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *