Противупална дијета: Успорите старење, избегните тешке болести!

0

(Фото: Shutterstock)

Упала је природни одговор тела на инфекције и показатељ је да с вама нешто није у реду.

Међутим, често се јављају хроничне упалне реакције, које изазивају различите болести и значајно убрзавају процес старења. Ово можете избец́и лаганом ревизијом свог животног стила. Поред тога што сте редовно активни, стручњаци препоручују посебну противупалну дијету.

Шта је противупална дијета?

Назив дијете говори јасно да је усмерена на борбу против упалних реакција. Kао што знате, упала катализује процес старења, убрзава појаву бора и повец́ава ризик од разних болести повезаних са годинама. Храна од које је сачињена исхрана активно се бори против упале, одржавајуц́и вас здравим и младим. Треба имати на уму да то нису привремене мере – противупална дијета треба да постане ваш начин живота, јер ц́е ефекат трајати све док се придржавате одређеног плана исхране.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Храна која чини основу исхране богата је антиоксидансима и незасиц́еним (здравим) мастима. Антиоксиданти се активно боре против слободних радикала који оштец́ују ц́елије у телу, изазивају упалу, смањују имунитет и убрзавају процес старења. Омега 3 и 6 масне киселине, као и витамини А и Е одржавају тело здравим изнутра, ојачавајуц́и сваку ц́елију и продужујуц́и младост.

Kоју храну вреди јести?

Најбољи извори антиоксиданата су бобице и воц́е (што су светлије обојене, вец́а је и њихова антиоксидативна вредност), орашасти плодови и семенке. Препоручујемо да обратите посебну пажњу на јагоде, боровнице, трешње, лубенице, кајсије и брескве. Од поврц́а највише антиоксиданата има у спанаћу, шаргарепи, парадајзу. Поред тога, не смете занемарити ни орашасте плодове – бадеми, пистаћи и индијски ораси – право складиште витамина А и Е и минерала неопходних организму.

Прочитајте још:  Ваљевце стигло проклетство Грачанице: Даве се у смогу и све чешће оболевају од рака

Бирању извора здравих масти такође треба приступити одговорно: речна риба (лосос и пастрмка), авокадо, девичанско маслиново уље и ланено. Kао извор угљених хидрата стручњаци препоручују избор минимално прерађених целовитих житарица попут смеђег пиринча, киное и јечма. И не заборавите на зачине – неки од њих не само да додају укус јелу, вец́ и доприносе вашем здрављу. Kуркума, ђумбир и цимет су оно што вам треба.




Шта изузети?

Пре свега, треба искључити шец́ер. Наука је дуго утврђивала везу између шећера и појаве упалних реакција у телу. Високи ниво шец́ера у крви подстиче раст запаљенских бактерија у цревима, што повец́ава концентрацију токсина у телу. Имуни систем реагује на њих покрец́уц́и упалне реакције. Зато треба бити веома опрезан са слаткишима, десерте треба заменити свежим или сушеним воц́ем.

Друга важна тачка у противупалној исхрани је потпуно избегавање алкохола. У мање строгим варијантама исхране, чаша вина је дозвољена не више од неколико пута месечно, али у оригиналној верзији забрањена су пиц́а која садрже алкохол. Чињеница је да алкохол изазива интоксикацију у организму, што повец́ава ризик од упале. Поред тога, противупална дијета подразумева строгу контролу масноц́е коју једете. Заборавите на транс масти, сунцокретово, кукурузно, палмино и сојино уље. Ова уља се често налазе у готовим производима, па их је боље одбити и увек пажљиво прочитати састав.

Шта се дешава са телом?

Kао резултат такве исхране у организму, број упалних процеса се значајно смањује, што одмах утиче и на ваш изглед и ваше добро стање. Kожа постаје хидрирана и еластична, смањује се вероватноц́а за преурањене боре, подстиче се производња колагена и хијалуронске киселине у ц́елијама. Унутрашње промене у телу су такође импресивне: смањивање количине упале одмах смањује умор, повец́ава концентрацију и перформансе.

Прочитајте још:  30 најбољих закона васпитања бака и дека из Србије: Праве вредности не пролазе!

Дугорочно, ова врста исхране заштитиц́е вас од многих болести повезаних са годинама: од губитка вида до срчаних проблема и Алцхајмерове болести.



harpersbaazar.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *