НИСУ ПРИМЕНИЛИ САВЕТЕ СЗО И KАРАНТИН: Ево како изгледа јединствен систем на свету којим је Белорусија победила коронавирус

0
Лукашенко

Председник Белорусије Александар Лукашенко недавно је објаснио да је искуство његове земље у борби против коронавирусне инфекције вец́ постало „власништво читавог света“, а Светска банка је чак спремна да Минску да 300 милиона долара да подели детаље своје тактике.

Такве изјаве белоруског лидера током пандемије Цовид-19 нису нове. Раније је рекао да је ситуација у Белорусији постала интересантна за светску заједницу, јер нису ишли путем који је препоручила Светска здравствена организација (СЗО), не стављајући грађане своје земље у карантин.

Белоруске власти су више пута нагласиле да су успеле да спрече високу смртност од коронавируса у земљи због чињенице да је у земљи сачуван совјетски здравствени систем и предузете све потребне мере како би се изборили за сваки људски живот.

Чињеница је да је Белорусија заиста успела да се избори са пандемијом. Током протеклих недеља стопа заражених коронавирусом у републици почела је постепено да се смањује, а број људи који су се опоравили, напротив, нагло се повец́ао.
Важно је подсетити да Белорусија није званично прогласила ванредно стање због ширења коронавирусне инфекције, иако је први случај забележен пре него што је пандемија објављена крајем фебруара.

У контексту паничне Европе, Белорусија се заправо претворила у готово најлибералнију земљу, где људска права и слободе нису умањиване.

Kао што знате, белоруске образовне институције формално су наставиле с радом, одржани су бројни јавни догађаји, укључујуц́и параду у Минску, настављена је вец́ина спортских првенстава, а република је оставила границе отворене.

Упркос чињенице да карантин није званично уведен, земља га је у неком облику свкако имала. Тако су од средине марта многе приватне компаније на властиту иницијативу пребациле раднике на рад на даљину.

Након тронедељног одмора, ученицима је било дозвољено да не похађају наставу и студирају онлајн. Сличан приступ је организован на вец́ини белоруских универзитета.
Према различитим истраживањима, око две трец́ине Белоруса почело је чешц́е да пере руке, а половина је престала да посец́ује друштвене догађаје. Све је мање људи на улицама и у јавном превозу.

Због недостатка гледалаца, вец́ина концерата и представа је отказана, а кафиц́и, барови и биоскопи своје време су почели да затварају или скрац́ују.

Истовремено, белоруски лекари су предузели низ мера с циљем спречавања ширења заразе. У Белорусији су почели да се хоспитализују не само због упале плуц́а, вец́ и пацијенти са веома благим симптомима коронавируса. Поред тога, почели су да долазе у болнице и људи првог и чак другог нивоа контаката.

У исто време, у земљи су се појавиле многе волонтерске иницијативе, које су биле укључене у прикупљање средстава за лекаре, кување хране, шивење личне заштитне опреме и још много тога.
Генерално, белоруско друштво и Министарство здравља показали су солидарност упркос било каквим изјавама званичника. А, према мишљењу експерата, управо то је омогуц́ило да се, без званичног карантина, избегне развој негативног сценарија у Белорусији.

Важно је напоменути да је влада Белорусије 15. јуна одлучила да се коронавирус уврсти на листу болести које дају право на бесплатно издавање лекова.

Министарство здравља, коментаришуц́и ову одредбу, приметило је да тренутно неки пацијенти са Цовид-19 инфекцијом „добијају лечење код куц́е“. То су почели да добијају „болесници са благим и умереним облицима болести, укључујуц́и благу упалу плуц́а“.

С обзиром на ову околност, чињеница да су белоруске болнице престале да имају превелико оптерец́ење због епидемије коронавируса, постаје сасвим разумљива.Wебтрибуне.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.