Бугарски експерт: Софија признала македонски језик, настао на српској писаћој машини

0

Потписивање Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније 2017. године представљало је грешку за Софију, јер се тиме одрекла своје прошлости и прихватила да јој суседи мењају историју, сматра бугарски новинар и експерт Велизар Енчев.

Енчев је скренуо пажњу на то да је Бугарска практично признала македонски језик, иако у споразуму стоји формулација „званични језик Македоније“.

„Потписивањем споразума 1. августа 2017. године влада странака ГЕРБ и ОП признала је ‘македонски језик’ написан на српској писаћој машини. Међутим, корени проблема су дубоко закопани још 1999. године, када су земље потписале Декларацију о добросуседству и сарадњи, у којој је Бугарска признала македонски језик као званични“, рекао је Енчев, преноси портал „Епицентар“.Он истиче да је касније потписивање Преспанског споразума такође дало основа Македонији за територијалне претензије према Бугарској.

„Догодило се најгоре. Не питајући Софију за мишљење, Скопље и Атина су се ћутке договорили о новом имену ’Република Северна Македонија‘. Тако су помоћу Грчке озакоњене претензије Скопља на Пирински крај“, каже водитељ.

Према речима Енчева, „на трећу годишњицу би требало признати да је учињена глупост — Споразум о пријатељству са Македонијом, потписан 1. августа 2017. године, представља преседан у међународном праву“.

„Захваљујући таквом споразуму ушли смо у историју дипломатије као земља која прво потписује споразум који јој не одговара, а затим започиње преговоре о његовом садржају“, закључује он.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.