Лоша вест за природу: Атмосфера је наелектрисана

0
(Фото: Пиксибај)

Глобално загревање доводи до све већег броја олуја и грмљавина – оне се појављују и тамо где их раније није никада било. То је лоша вест за природу, јер су удари громова узрок половине шумских пожара.

У августу прошле године област Северног пола погодила је велика олуја, током које је гром ударио чак 48 пута. Национална метеоролошка служба Америке је издала саопштење да је то најсевернија грмљавина у савременој историји, а толики број муња је нестваран догађај. Ове атмосферске појаве су карактеристичне за топлије пределе, где сунце јако загрева површину земље и подиже влажан ваздух. Трење честица у ваздуху ствара електрицитет. На крајњем северу земљине кугле, по правилу, је немогуће стварање честица, а механизам стварања грмљавине је овде био неки други.
Специјалисти тврде да је то последица глобалног загревања. Невероватно топло време, које је било на Арктику 2019. године, и дим, који се ширио планетом због великог броја пожара, довели су до стварања олује и грмљавина на Северном полу.

Постаје све топлије

Научници са Универзитета Калифорније у Берклију су 2014. године истраживали дебљину облака и закључили су да се број електронских пражњења знатно повећао. На неким деловима планете, на пример изнад континенталног дела Америке, је чак за 50 процената већи број пражњења. Повећање температуре ваздуха за један степен Целзијуса повећава број муња за 12 процената.
Што је атмосфера топлија, има више влаге. Што је ваздух влажнији, већа је вероватноћа да се појаве грмљавине.

Количина муња

Према мишљењу научника са Хјустонског универзитета, временске непогоде, велике олује и урагани настају као последица загревања које утиче на Лоренцов циклус – процес претварања потенцијалне енергије топлоте атмосфере у кинетичку енергију ваздушних маса.

На основу података које су добили уз помоћ климатских сателита НАСА-е и Министарства одбране Америке, у периоду 1979-2013. године, дошли су до закључка да је количина топлоте и претварање једног вида енергије у други све бржи, те да брже настају олује, урагани, циклони и антициклони.

Метеоролози Технолошког универзитета Масачусетс у Америци баве се истом тематиком, прогнозирају могућ број великих олуја и дана без ветра.

Научници су дошли до закључка да је средњи ниво потенцијалне енергије, која се налази у атмосфери средњих ширина, мањи за 1,5 проценат на сваких 10 година. То може довести до смањења преноса топлоте од југа ка северу, повећање падавина и бура.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.