Прошла све тестове: Војска Србије увела пушку која мења калибар у односу на муницију

1
(Фото: GettyImages, Joe Raedle / Staff)

Војска Србије увела је ново стрељачко наоружање које први пут има модуларну пушку која мења калибар у односу на муницију.

Модуларна пушка у калибру 7,62, али и у калибру 6,5 је нешто што немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша.

Ова пушка је постала део српског наоружања, припадници 41. пешадијског батаљона већ вежбају са њом, преноси РТС. Све то заједно треба да знатно повећа убојитост наших војника пешадије за 30 до 50 одсто, односно да повећа предњи појас запречне ватре и вероватноћу поготка у полуаутоматском режиму уз несмањену ефикасност у рафалној паљби.
„Пошто се управо завршава провера главног елемента тог новог система стрељачког наоуружања, то је модуларна пушка у калибру 6.5 и 7.62 милиметара. Пушка је до сада завршила највећи број тестова што значи 95 одсто су то механички тестови. Шокове, ударе, блато, песак, воду – издржала је успешно проверу поузданости и издржљивости“, објашњава Ненад Милорадовић из Министарства одбране Србије.

Велики технолошки скок

Убојитост војника која се остварује новим системом стрељачког наоружања, што подразумева нову пушку и још осам нових типова стрељачког наоружања, нови систем муниције и нови сет оптичких и оптоелектронских нишанских справа.
„Овде смо показали као произвођач да се ради о једном великом скоку у односу на претходну генерацију и по питању ефикасности и по питању ергономије и по питању лакоће употребе средства из нове генерације“, истиче Александар Младеновић из „Застава оружја“.

Основа свега тога је, каже, нови метак 6,5 милиметара који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова модуларна пушка „М19 6,5/7,62 мм“ која је недавно уведена у наоружање.

Опремљена је комплексним нишанским системима – дневни и рефлексни оптички нишан који спада у стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.РТС

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.