На Арктику нестале 2 санте леда старе 5.000 година

1

(фото: Shutterstock)

Нови сателитски снимци НАСА показали су да су две велике санте леда у канадском заливу Светог Патрика у потпуности нестале.

Већа санта је имала површину од 3 квадратне миље, а мања 1,1 миљу и од 1959. године се смањују због глобалног отопљавања, преноси Танјуг.

Научници су проценили да су санте настале пре око 5 хиљада година и да су у периоду од 16. до 19. века, у раздобљу познатом као „мало ледено доба“, биле знатно веће.




Од 2015. године ове две санте су почеле убрзано да се топе, па је било извесно да ће нестати у скоријој будућности, али Марк Сиризи, из Националног центра за проучавање снега и леда, каже да је ипак изненађен да су нестале знатно брже него што је предвиђено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Једноставно, на Земљи је превише топло“, рекао је Сиризи и додао да је нестанак две санте из залива Светог Патрика озбиљно упозорење на то шта се дешава на Арктику.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “На Арктику нестале 2 санте леда старе 5.000 година

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *