Почела глобална главобоља због отварања школа

(фото: Depositphotos, racorn)

Бивши саветник владе Енглеске, Нил Фергусон, сматра да је поновно отварање школа велики ризик који може изазвати повећан број случајева заразе, јер како он каже, старији тинејџери преносе вирус у истој мери колико то чине и одрасли, преноси британски Гардијан.

„Школе и факултети који повезују велики број домаћинстава и поново стварају друштвену мрежу коју је физичко дистанцирање покушало да умањи, представљају стварни и велики ризик од ширења заразе“, рекао је Фергусон за ББЦ.

Јужнокорејско истраживање објављено прошлог месеца у часопису Центра за контролу и превенцију болести установило је да је стопа заразе Цовидом највиша у домаћинствима у којима живе особа или особе у старосној доби од 10 до 19 година. Насупрот томе, најнижа стопа заразе била је у старосној групи од 0 до 10 година.
Доктор Сајмон Kларк, ванредни професор ћелијске микробиологије на Универзитету Ридинг, каже да је ово истраживање „најбоље што имамо.“

Деца добијају вирус у разним годинама. Будући да људи нису били у школи, не постоје прави епидемиолошки докази да ли је то проблем или не“, додао је Kларк.

Друго истраживање, објављено у јуну показало је да је „повратак већине (првенствено старијих) студената у Немачкој повећао преношење међу студентима, али не и међу запосленима. Нејасно је да ли старији ученици преносе више или је физичко дистанцирање практично немогуће извршити у учионицама великог капацитета. “

Међутим, исти феномен није примећен у Данској и Норвешкој, земљама са слабијим степеном преноса од Немачке, показало је то истраживање. Ситуација је додатно отежана, јер је истраживање показало да деца млађа од пет година са благим до умереним Цовид-19 имају много веће вирусно оптерећење.
„Постоји претпоставка да млађе дете има јачи вирус, али тинејџери имају више контаката, па је тако ширење заразе додатно олакшано“, рекао је Пол Хантер, професор медицине на Универзитету у Источној Англији.

„Ако погледате Шведску, та држава своје основне школе није затварала, али је затворила средње и високошколске установе. Па можда је то било довољно да мало спречи ширење вируса“, додао је Хантер.

Неколико стручњака сматра да већи друштвени контакт објашњава зашто старија деца шире вирус више од млађе деце. Међутим, докторка Сара Луис, професорка генетске епидемиологије на Универзитету у Бристолу, сматра да то „може бити последица различитих имунолошких механизама код млађе деце.“Гардијан

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.