Данас је Света Петка Трнова: Није црвено слово, али ваља испоштовати обичаје

Света Петка (Фото: Depositphotos/Asiana)

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен преподобној мученици Параскеви, у народу познатој као Петка Трнова.

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци.

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је данашњи дан, 8. август, иако је многи мешају са Светом Петком која се празнује 27. октобра.
Прва је рођена у Риму, а потоња је била Гркиња. Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом односно 26. јула по старом календару.

Ко је била Света Петка Трнова

Света Петка Трнова рођена је у Риму у хришћанској породици. После смрти родитеља се замонашила, али је пре одласка у манастир сво наслеђено имање поделила сиротињи. Проповедавши, у то време (ИИ век наше ере), још забрањену Христову веру, потказали су је цару Антонину Пију и довели пред њега, али она га је излечила од дуге болести после чега је и сам прихватио хришћанство. Због проповедања хришћанства затварана је и мучена, а на крају и погубљена мачем у првој половини другог века.

Није црвено слово, али је Срби поштују
Данашњи дан се поштује код Срба иако сам празник није црвено слово.

Даном ове светитељке завршава се „циклус женских празника“ у које спадају и Огњена и Блага Марија.

Народна веровања

На данашњи дан избегавају се сви тежи послови на њиви и у кући. Наше прабаке су веровале да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке.

Младе девојке, верује се, данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владали слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.Извор: Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.