Ево колико воде са лимуном је заправо здраво да попијете

0

(фото: Depositphotos/Hannamariah)

Вода с лимуном пуно је здравија опција од осталих ароматизованих пића, попут сокова или дијеталних газираних напитака.

Осим тога, додавањем лимуна у воду додаћете и неколико витамина те храњивих састојака.

Ево што би требало да знате о здравственим предностима уживања у води с лимуном, али и колико често би требало да пијете.




Сок од једног лимуна садржи око 30 милиграма витамина Ц, што је 33 одсто од препоручене дневне дозе за мушкарце и 40 одсто од препоручене дневне дозе за жене, према Оффице оф Диетарy Супплементс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Витамин Ц нас одржава здравима на следеће начине:

Помаже вашем телу да оздрави

Нашем тело треба витамин Ц да би створило колаген, витални протеин који чини део везивног ткива, који нам је потребан за зарастање рана.




Подржава ваш имунолошки систем

Витамин Ц може да вам помогне при смањивању јачине симптома прехладе и да се бори против вируса и бактерија које узрокују болест.

Побољшава апсорпцију гвожђе

Гвожђе је неопходно како би ћелије у вашем телу живеле и расле.

“Често препоручујем воду с лимуном уз оброке како би она подстакла апсорпцију гвожђа, посебно за спортисте и појединце који имају анемију”, каже нутриционисткиња Ејми Стивенс, пише Индекс.

Али које су тачно здравствене предности испијања воде с лимуном?

1. Може вам помоћи у губитку килограма

Будући да је вода с лимуном ароматична и има мало калорија, изврсна је замена за мање здрава пића попут газираних напитака, ледених чајева и сокова – који често садрже додани шећер. Ако пијете воду с лимуном уместо ових слатких напитака, то вам може помоћи да ограничите унос калорија и потенцијално вам помоћи у мршављењу.

Прочитајте још:  Највреднији савет за срећу који ћете икада чути: Ово добро упамтите!




На пример, студија из 2012. објављена у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион утврдила је да је за одрасле особе с прекомерном или нискокалоричним пићима резултирала просечним губитком тежине од 2 одсто до 2,5 одсто након шест месеци.

Међутим, није научно доказано да ли може вода с лимуном, у односу на обичну воду, више помоћи у губитку килограма.

2. Може вам помоћи у спречавању развоја бубрежних каменаца

Лимунска киселина такође може помоћи у спречавању развоја бубрежних каменаца. Цитрат подржава овај механизам за превенцију везањем на калцијум у вашој мокраћи.

Према студији из 2014., коју је објавила Медицинска школа Униврзитета Цасе Wестерн Ресерве, потврђено је да конзумирање еквивалента четири лимуна дневно помешано с две литре воде “значајно повећава ниво цитрата у урину”. Заправо, Национлан фондација за бубреге препоручује мешање сока лимуна с водом као један од начина спречавања бубрежних каменаца.




3. Освежава дах

Лимунска киселина у води с лимуном може убити и бактерије које узрокују лош задах.

Међутим, превише лимунске киселине може погоршати дах те подстаћи поремећај гастроезофагеалног рефлукса (ГЕРД). Наиме, ГЕРД може узроковати појаву желучане киселине, што резултира лошим задахом.

Колико лимунске воде треба пити?

Стивенс препоручује кориштење сока од два до три лимуна током дана те испијање једне или две чаше воде с лимуном уз оброке и једне чаше између оброка.

Али немојте нужно додавати лимун свакој чаши воде коју пијете. Лимунов сок врло је кисео, па ако попијете превише воде с лимуном, може доћи до негативних нуспојава.

На пример, лимунска киселина може еродирати зубну глеђ и оштетити зубе, како упозорава Америцан Дентал Ассоциатион. Зато Стивенс саветује да пијете воду с лимуном кроз сламку, тако ће она имати мање додира с вашим зубима.

Прочитајте још:  Запечене тиквице са јајима и сиром: Никад једноставнији, бржи и укуснији оброк!



Индех,хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *