Немилосрдно смо на путу високе инфлације: Ако немате пара за злато клупујте овај племенити метал

0
(Фото: CC0 / пиксабеј)

У доба економске несигурности, људи се непрестано окрећу улагањима за која се зна да штите стварне вредности.

Историја је показала да је највећа и најбоља заштита људи била у племенитим металима попут злата и сребра, али у доба лошијих економских перспектива чини се да злато увек привлачи пуну пажњу људи, медија и великих улагача, док сребро остаје у сенци и „чека“ на своју прилику. Поставља се питање колико је то оправдано.

У прошлости је сребро било познато као злато „малог“ човека, а у неким је деловима историје било чак еквивалентно злату. Вековима је сразмера злата и сребра била релативно константана, око 1:15, али година 1873. означила је прекретницу јер је означавала почетак демонетизације сребра, преноси Seebiz.

С овом годином сребро је почело да губи улогу новца коју је имало кроз многе векове и истовремено борбу са златом, јер је дугогодишња веза између њих почела да пропада. Сразмер њихових вредности 18. марта 2020. био је чак и највећи у целој историји и износио је 1: 126, што другим речима значи да је злато у марту чак 126 пута скупље од сребра.
Током тих 150 година сребро се приближавало својој правој новчаној вредности, а посебно треба споменути године 1919. и 1980., периоде која је карактерисала изузетно висока инфлација, пише Свет капитала.

Злато је у марту ове године било 126 пута скупље од сребра.

С обзиром на тренутну економску ситуацију у свету, немилосрдно смо на путу високе инфлације, велика је вероватноћа да сребро може да поврати свој досадашњи углед и приближи се историјском просеку од 1:15. Тренутна сразмера злата и сребра је 1:81, па можемо закључити да би се сребро у будућности могло повећати и до 5 пута више од цене злата.

Сребро има монетарну и индустријску улогу
Иако је сребро у периоду повратка своје „одузете“ новчане улоге, оно има директну улогу у индустрији. У поређењу с другим металима и сировинама, има јединствено својство због чега се углавном користи у индустријске сврхе, а само око 20 одсто је намењено у инвестицијске сврхе.
Сребро је толико јединствено да се користи у више од 1.300 патената и више од 42.000 производа широм света, а начини на који се користи расту током година. Сребро је друга најважнија сировина на свету, а због ове изванредне улоге сврстава се међу стратешки најважније сировине на свету. Рецимо, она ће играти изузетно важну улогу у 5Г технологији која тренутно долази до изражаја.

Према The Silver Instituteu, потражња за сребром за потребе ове технологије тренутно је 7,5 милиона унци сребра, у 2025. очекује се да ће потражња бити 16 милиона, а до 2030. већ 23 милиона унци. Ово представља повећање потражње од 206 одсто током следећих 10 година, само на овом подручју.

Посебну пажњу можемо обратити на инвестицијску потражњу сребра у наредном периоду. У последњој деценији (2010-2019), за разлику од претходне, потражња за сребром у инвестицијске сврхе утростручила се. У 2019. потражња за сребром била је чак 12 одсто већа него у 2018., а 2020. тренутно пратимо експлозију инвестицијске потражње, што је тек почетак.

С друге стране, испорука сребра опада већ четврту годину заредом. Сребро је углавном нуспроизвод ископавања бакра, олова и цинка, при чему се само два одсто сребра извлачи директно из рудника сребра.Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.