У КБЦ Драгиша Мишовић четворо деце на лечењу ковида 19

0
(Фото: Getty Emanuele Cremaschi Stringer)

Руководилац дечје клинике Клиничко болничког центра (КБЦ) „Драгиша Мишовић” Оливера Остојић изјавила је данас да је тренутно четворо деце у тој установи на лечењу од ковида 19, знатно мање него средином јула, када их је било 40.

„Надамо се да ће и они током ове недеље бити отпуштени”, рекла је Остојић за РТС и додала да је сво четворо оболеле деце стабилног здравственог стања.

Међу децом је и беба рођена пре 30 дана, која је позитивна на коронавирус, али је примљена из сасвим других разлога и завршава своје лечење.
Она је рекла да је код старијег узраста, од 14, 15 година и старије деце, тежа клиничка слика него у првом врхунцу епидемије, али да млади јако добро реагују на терапију.

„Деца су долазила са високим температурама, малаксалошћу, главобољом, кашљем, дигестивним сметњама, лабораторијским налазима који показују да постоје мултисистемски инфламаторни процеси, такозвана цитокинска олуја”, наводи Остојићева, јавља Бета.

Срећа је, како је истакла, да млади организми јако добро реагују на терапију.

„Без обзира колико је то драматично у почетку, за пар дана они се опорављају”, каже Остојић и додала да није било кашњења у долажењу код педијатра.
Упитана да ли има трајних последица када прође болест, она је рекла да у КБЦ Драгиша Мишовић у првом таласу нису имали децу која би могла имати било какве последице, док су у другом имали неколико деце која су захтевала и терцијарну здравствену негу.

„Ми сада не знамо тај тежи облик како ће да иде, јер су они тек сад при крају лечења или су пре пар дана излечени тако да не знамо шта ће се дешавати код њих”, објаснила је Остојић.

Када је у питању почетак школске године, она је оценила да деца морају да крену на неки начин у вртић.

„Како ће то изгледати, видећемо. То ће зависити од васпитачица. Она ће морати да највећим делом спроводе те мере заштите”, рекла је Остојић.
Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.