Српско расејање широм света протестује за српску демократију (Видео)

0
(Фото: Printscreen/Facebook/Democracy 4 Serbia - Switzerland)

Група Демоцрацy4Сербиа организује данас глобални протест дијаспоре за демократију, слободу, људска права и људске животе у Србији. Протест се одржава у Амстердаму, Бриселу, Берлину, Бостону, Цириху, Хамбургу, Хелсинкију, Лондону, Њујорку, Ослу, Паризу, Прагу и Ванкуверу.

Људи из дијаспоре и широм света организују протесте у више од десет градова широм света, који ће како кажу “објединити људе из дијаспоре и пријатеље широм света у глобални протест”.




Kако наводе из групе Демоцрацy4Сербиа, симбол ових протеста је кључ, односно ослобађање Србије од сваког вида опресије.




Неке од порука људи из дијаспоре су: “Kрушик”, “Докторати” и “Респиратори”.

У саопштењу Демоцрацy4Сербиа наводи се да ће протестовати због сталне злоупотребе власти, полицијске бруталности и употребе паралегалних формација, употребе сузаваца током пандемије, затварања политичких затвореника, због негирања слободе говора и валидности избора одржаних 21. јуна 2020. године.

“Очекујемо да Уставни суд Србије одлучи у складу са уставом Републике Србије у вези са жалбама приложеним овом суду, а које доводе у питање легитимност парламента. Апелујемо на међународну правну заједницу да реагује на низ утврђених неправилности у току изборног процеса у Србији 2020”, наводи се у саопштењу.




Они траже пуштање на слободу мирних демонстраната који су бесправно ухапшени и осуђени, којима није омогућено правично суђење и подржавају захтев иницијативе “Уједињени против ковида” за независном истрагом политички мотивисаног руковођења званичним информацијама Kовид-19 случајева од стране Владе Србије.



Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.