Слободан Тешић: Од кондуктера до Вучићевог трговца оружјем

1

Слободан Тешић (Фото: Крик)

Власник фирме “Вектура транс” Слободан Тешић (62), један од финансијера Српске напредне странке, који је у више наврата довођен у везу са сумњивим аферама које се тичу трговине оружја, у центру скандала нашао се и крајем јула ове године након што је установљено да је његова компанија извозила наоружање у Јерменију, која је тренутно у сукобу са Азербејџаном. Портал Нова.рс покушао је да сазна како је изгледао Тешићев “узлазни” каријерни пут, од кондуктера у саобраћају, па све до једног од најутицајних људи у трговини оружјем у Србији и човека кога готово ниједна афера са истом није заобишла.

Ипак, да кренемо од почетка. Слободан Тешић, родом из Kисељака у Босни и Херцеговини, где је радио као кондуктер у саобраћају, у посао са оружјем улази након што га је стриц Ђорђе Тешић увео у ову грану индустрије. Од тада креће његов узлазни пут, који нису заобишле ни бројне сумњиве продаје оружја, које су у више наврата биле у фокусу међународне јавности и због којих се нашао и на потерници Интерпола, са које је скинут.

Након посла у саобраћају, власник “Вентуре транс” убрзо почиње да ради у фирми “Микро”, која се бавила ремонтом тенкова и која је била у власништву његовог стрица, где је почео да се усавршавала у овој области. Ипак, тек почетком 2000-тих година Тешић креће да ради на “крупно”.




Тако је 2003. године српска јавност први пут чула за име Слободана Тешића и то у време афере “Орао”, када је пешадијско наоружање “Заставе” уместо у Нигерију извезао у Либерију, која је била под међународним ембаргом. Тешићева фирма “Темекс” тада је од стране Уједињених нација стављена на црну листу, а о спорног шверцу оружја чак је снимљен и документарац иза кога стоји енглески Би-Би-Си.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Уместо да понуди решење, Вучић прозива раднике Крушика: Како да платимо њих 494…

Само шест година касније, док се још увек налазио на црној листи УН, Тешић је преко своје нове фирме “Мелвале” покушао да режиму либијског државника Моамера ел Гадафија испоручи “Заставино” наоружање и “Слободине” ракете у укупној вредности од око 50 милиона долара. Држава је, под притиском споља, а упркос протестима оружара, спречила тај аранжман.

За име власника “Вектуре транс” јавност је поново чула марта 2013. године, када је Србију посетила делегација Министарства одбране Либије, која се састала са делегацијом српског Министарства одбране. Kако су медији тада извештавали, поменутом састанку две делегације присуствовао је и Тешић, који је у то време још увек био на црној листи УН. Ипак, са листе је скинут неколико месеци касније, након лобирање тадашње Владе Србије.




Иначе, како је раније писао Данас, на том састанку српска и либијска страна верификовале су уговор о испоруци српског наоружања у Либију у вредности од више десетина милиона долара.

Фебруара 2017. године, Тешић оснива нову фирму, управо “Вектуру транс”, која се налази међу повлашћеним купцима “Kрушикових” мина и граната. Ипак, интересантан је и веома брзи напредак нове Тешићеве фирме. Тако је ова компанија у 2017. години од Министарства трговине, туризма и телекомуникација добила само три извозне дозволе за промет оружја, за фирме које се доводе у везу са пословањем “Kрушика”, да би се наредне године “Вектура транс” попела у сам врх – са 21 дозволом.

Сем спорних продаја оружја Ираку, Либерији и државама у којим су актуелни константни оружани сукоби, медији су раније писали и да је Тешић својевремено финансирао Фондацију Драгице Николић, супруге бившег председника Србије Томислава Николића.

Прочитајте још:  Девојка се заглавила на љуљашци у Пионирском парку, интервенисали ватрогасци

Дипломатски пасош и забрана уласка у САД

Медији су писали и да је Слободан Тешић од бившег министра спољних послова Ивана Мркића 2014. године добио дипломатски пасош. Неколико година касније, децембра 2017., Тешић поново изазива интересовање јавности, када су га власти Сједињених Америчких Држава ставиле на црну листу због “коруптивних радњи и претњи по безбедност у вези са трговином оружјем” и забраниле му улазак у САД. Из истих разлога, децембра 2019. године Стејт департмент увео је ембарго Тешићу и свим компанијама које контролише, као и његовим најближим сарадницима.

Стриц ухапшен због кршења санкција УН

Ђорђе Тешић, власник предузећа “Микро”, ухапшен је 2011. године због сумње да је, са још шест особа, произвео уређај за контролу минобацачке ватре, а који су намеравали да продају Јужном Судану. Ова држава је тада била под санкцијама УН, која подразумева забрану трговине оружјем, чиме су осумњичи прекршали санкције уведене тој земљи. Осим Тешића, тада су ухапшени и Душко K., Ђура K., Миодраг Ћ., Милан Г., Момир Г., Франц K. и Мирослав Н.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Слободан Тешић: Од кондуктера до Вучићевог трговца оружјем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *