ЦРНО ЗЛАТО ЦЕДИ СЕ ИЗ ПАЊЕВА СТАРОГ БОРА: Магични лек од смоле пече се још само на падинама Златибора, ево шта лечи

0
(Фото: РИНА)

Отпорни Златиборци цео свој живот проводе у суживоту са природом, од ње уче, прилагођавају се, али и њене потенцијале користе како би зарадили динар. Тако је било некада, а тако и сад.

Само у златиборским селима још увек се могу видети мале зидане кућице у којима се пече катран – магични лек од смоле бора који се користи и медицини и фармацији. Иако је овај занат при издисају, Љубенко Радовић још увек по шумама трага за добрим пањем, како би од њега направио квалитетан катран.
– То је црна течност, јаког мириса и опорог укуса. Деценијама уназад овде се пече од пањева црног бора и многи га користе у лечењу проблема са дисањем, код кожних инфекција. Људи у наше село долазе из свих делова Србије и купују на десетине килограма, касније од тога праве мелеме и креме. Kатран се користи и као лек за животиње, јер се њим мажу њихове ране и брже зарастају – каже за РИНУ овај искусни катранџија из Јабланице.

У златиборским селима од производње катрана некад су живеле и прехрањивале се читаве породице и то је био главни извор прихода. Сада се велике ватре пале само у неколико домаћинстава, омладина је изабрала друге, како кажу, чистије послове.
– Мој отац је имао нас осморо деце и све нас је ишколовао правећи и продавајући катран. Нигде није радио у фабрици већ само то код куће, а живели смо лепо. Сада само нас неколико се и даље тиме бави, нисмо одустали од катранџијског заната. Треба доста рада, може бити и напорно, али може да се заради. Цена једног килограма катрана креће се око десет евра – каже Љубенко.

Највише смоле има у старом стаблу, а пањеви црног бора се ваде две деценије након сече. Kатран се пече у катраницама. У земљи се ископа темељ и на њега се се зидају облице у ћерпове који се облепе иловачом. У катраницу се затим слаже луч, све то се прекрива отпадом од пањева и запали.

-То гори један сат времена док створи потребну температуру. Жар се зажари и кад се почне показивати црни дим, покривамо ситном земљом, затворимо пламен и гасимо. Оставимо само мало простора на средини, да има пламена како не бисмо угасили ођедном – поделио је Љубинко тајну свог заната.

У Јабланицу по катран и даље долазе купци из свих делова Србије, а од неких 1200 килограма луча добије се око 250 килограма изузетног катрана, па ако се то помножи са десет евра колико се креће цена ове црне течности, рачуница је јасна, као и порука – ко хоће да ради и заради увек има како.РИНА

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.