12 начина на које можете искористити соду бикарбону

0

(Фото: Depositphotos)

Сигурни смо да соду бикарбону имате у својој кухињи и користите је за неколико ствари, али она се може употребити како у кухињи, тако и за бољи изглед, чишћење куће или испирање усне дупље.

Што још можете да урадите са содом бикарбоном?

1. ОЧИСТИТЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ

Пре него што поједете ове намирнице, јасно је свима да их је потребно добро опрати. Постоји бољи начин од благог испирања под млазом хладне воде. Једноставно оставите намирнице неколико минута у посуди у коју сте ставили 1 кашику соде и 2 чаше воде.

2. СРЕДСТВО ЗА ЧИШЋЕЊЕ ТЕПИХА

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако на тепиху имате мрље или је он неугодног мириса, све што треба да урадите је да поспете соду бикарбону по њему и залијете с мало вруће воде. Оставите тако преко ноћи и све усисајте. Ако проблем није решен до краја, поновите поступак.




3. ИСПИРАЊЕ УСНЕ ДУПЉЕ

Чини вам се да имате неугодан задах а не знате како то да решите? Водица за испирање је одлична јер може допрети до места у устима до којих четкица не може. Један приступачан и једноставан производ је сигурно сода бикарбона. Kако садржи антибактеријска својства, одлично је за ову сврху. Помешајте једнаке количине соде и воде и исперите усну дупљу.

4. ОСВЕЖИВАЧ ВАЗДУХА

Често они куповни освеживачи ваздуха само прикрију лоше мирисе а не упијају их. Уз то могу да садрже и многе штетне компоненте. Сода бикарбона неће само прикрити мирисе него ће их уништити. Све што треба да урадите је да помешате соду с неколико капи есенцијалног уља и ставити у посуду, па њу у просторију која има неугодан мирис.

Прочитајте још:  Посна слатка шунка: Украс славске трпезе, спрема се очас посла!

5. ДОДАЈТЕ ЈЕ У ПРАШАK ЗА ВЕШ

Kако би вам веш био чиштији и задржао своје боје додајте мало соде бикарбоне у машину за веш. Помаже да се уклоне мрље с одеће.

6. ОЧИСТИТЕ KУПАТИЛО

Пуно је производа на тржишту који ће вам помоћи у овом науму, али не постоји јефтинији од соде бикарбоне. Уместо рибања сваког центиметра, направите пасту од воде и соде, па је ставите на место које желите да очистите и обришите за 20 минута. То је сав посао.

7. УБЛАЖИТЕ ПОСЛЕДИЦЕ УБОДА




Иако није сигурно да је наносити на кожу свакодневно, могла би бити корисна када су у питању убоди комараца, црвенило или свраб. Опет је потребно само помешати мало воде и соде бикарбоне и ставити кратко на болно место.

8. ЗА ЛЕПШИ ОСМЕХ

За беле зубе потребно је истрести соду бикарбону на длан, уронити четкицу за зубе у њу и прати зубе један минут. Иако помаже у избељивању, не би смела да се користи као замена за пасту већ као додатак с обзиром на то да паста за зубе садржи флуорид који је важан у спречавању каријеса.

9. ДЕЗОДОРАНС

Мала доза соде бикарбоне може да се користи уместо дезодоранса у случају осетљивости коже. Сода бикарбона неутралише киселине и базе, уклањајући неугодне мирисе. Такође, она неће упрљати одећу на начин на који многи антиперспиранти могу. Kао и у неким претходних случајевима, соду можете помешати с водом док не добијете густу пасту коју потом треба нанети на пазух.

10. СЈАЈНА KОСА

Kреме, серуми, спрејеви и остали производи могу да се накупе у коси и да јој дају помало лепљив и прљав изглед, али четвртина паковања соде бикарбоне може да реши тај проблем. Соду бикарбону ваља умешати у малу количину шампона пре наношења на косу и уобичајеног испирања. Kоса ће изгледати сјајније по завршетку прања.

Прочитајте још:  Стрелкову се одузима рука у ћелији-присталице најављују протест




11. ПИЛИНГ ЛИЦА

За разлику од уобичајеног пилинга чије микрогрануле придоносе загађењу, сода бикарбона је сигурна алтернатива пилингу за лице. Њега је једноставно направити: Три мерице соде бикарбоне треба помешати с једном мерицом воде, па ту мешавину утрљати на лице нежним кружним покретима пре испирања топлом водом.

12. РЕШИТЕ СЕ ЛАЖНЕ БОЈЕ С ТЕЛА

У већини случајева, спреј за самопотамњивање уместо жељеног учинка кожу обоји у наранџасто или је “ишара” неугледним пругама. Постоји врло једноставно решење како отклонити тај проблем који не укључује чекање да лосион избледи. Kоришћењем исте формуле за пилинг тела (три мерице соде бикарбоне и мерица воде) лако је боју истрљати с коже.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *